Η Μ. Βρετανία παραμένει στη σωστή πορεία για να ενεργοποιήσει, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τη νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος για το Brexit, ενώ άρχισε στη Βουλή των Λόρδων η συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου.
Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Θα ολοκληρώσουμε μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το πότε θα γίνει; Δεν θα εκφέρω άποψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταφέρουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία», είπε ο κ. Ντέιβις μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Εσθονία.
Το νομοσχέδιο για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου. Το άνω σώμα, Βουλή των Λόρδων, δεν αναμένεται να μπλοκάρει τη διαδικασία, μπορεί όμως να περιπλέξει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50.
Αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο υποχρέωσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να θέσει το ζήτημα στην έγκριση του κοινοβουλίου, η Ντάουνινγκ Στριτ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες «διαζυγίου» με την Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει υποσχεθεί.
Το πρώτο εμπόδιο υπερπηδήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε το πράσινο φως, με ψήφους 494 υπέρ έναντι 122 κατά.
Η Βουλή των Λόρδων, όπου το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία (252 έδρες σε σύνολο 805), θα συζητήσει το νομοσχέδιο Δευτέρα και Τρίτη, κατόπιν για άλλο ένα διήμερο την επόμενη εβδομάδα και τέλος στις 7 Μαρτίου. Η κυβέρνηση θα ήθελε οι Λόρδοι να επικυρώσουν το νομοσχέδιο ως έχει, ώστε να μην χρειαστεί να σταλεί ξανά πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων. Έτσι, η Μέι θα μπορούσε να προσφύγει στο άρθρο 50 αμέσως μετά, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Νωρίτερα, η πρωθυπουργός κάλεσε και πάλι τους Λόρδους να μην μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντάς τους ότι στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία του βρετανικού λαού τάχθηκε υπέρ του Brexit. Όμως το «ιδανικό» χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστο, κυρίως στην περίπτωση που οι Λόρδοι ζητήσουν κάποια τροποποίηση στο κείμενο.
«Το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή των Λόρδων είναι να ζητήσει από τους βουλευτές να επανεξετάσουν κάποιο σημείο. Δεν θα παρακολουθήσουμε μια ατέρμονη παρτίδα πινγκ-πονγκ μεταξύ των δύο σωμάτων», διαβεβαίωσε η Άντζελα Σμιθ, επικεφαλής των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων, μιλώντας στο BBC.
«Σε τελική ανάλυση, η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να επικρατήσει επειδή είναι το εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως ελπίζω ότι οι Λόρδοι δεν θα πετάξουν λευκή πετσέτα πολύ γρήγορα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός των Εργατικών Πίτερ Μάντελσον.