«Τα παραδικαστικά κεντρα αντιστέκονται στην προσπάθεια κάθαρσης»

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 15:00
UPD:15:14
A- A A+

Τα παραδικαστικά κεντρα θα αντισταθούν με κάθε μέσο και τρόπο στην προσπάθεια για κάθαρση και θεραπεία των αδυναμιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, o οποίος κατήγγειλε ότι γίνονται και απειλητικά τηλεφωνήματα σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι, γίνεται ποτάμι και τίποτα δεν θα το σταματήσει. Μόνοι μας θα αποκαθαρθούμε πλήρως και θα αποτακαστήσουμε τους θεσμούς - και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Μπάγιας.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των μέτρων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μπάγιας, σημείωσε πως δεν ζητήθηκε η άποψη των δικαστικών ενώσεων. «Τα μέτρα θα αποδειχθούν αλυσιτελή», πρόσθεσε, «αν δεν συνοδευτούν από άλλα μέτρα αναβάθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με τη βούληση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κάθαρση στο χώρο. Ο κ. Παξινός έκανε λόγο για «λίγους επίορκους και ανεπαρκείς δικαστές» και για αλαζονικές συμπεριφορές δικαστών που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «νομίζουν ότι είναι θεοί».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΣΑ παραδέχθηκε ότι ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρουν και οι δικηγόροι, επισημαίνοντας όμως, ότι «σε όσες περιπτώσεις διαφθοράς παραπέμφθηκαν δικηγόροι, οι ποινές ήσαν ανασταλτικές».

«Δεν μπορώ να ανεχθώ, ότι δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση δικηγόρου που να έχει παραπεμφθεί και να μην ανεστάλη η ποινή του από τους δικαστές», ανέφερε ο κ. Παξινός. «Εμείς κάναμε την αυτοκάθαρσή μας παρότι μας παρεμπόδισαν - περιμένουμε και οι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν τη δική τους», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή