Τουρκική υποστήριξη στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 16:57
A- A A+

Την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και για την ένταξή της στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποσχέθηκε, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο, όπως είπε, των διμερών σχέσεων.

«Μεταξύ μας δεν εκκρεμεί κανένα πρόβλημα και οι σχέσεις μας και τα κοινά χαρακτηριστικά των πολιτισμών μας έρχονται από τα βάθη των αιώνων», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη στήριξη για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ διότι κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό και στρατηγικής σημασίας για όλη την περιοχή».

Όπως επισης είπε ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία θα προσφέρει 80 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια για τον αλβανικό στρατό.

Στα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αλβανία, τα ΜΜΕ της χώρας καυτηρίασαν την αφαίρεση ενός μικρού αγάλματος του εθνικού ήρωα Γκιέγκιε Καστριότι Σκεντέρμπεη, από το γραφείο του Φάτος Νάνο, κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό. Ο Σκεντέρμπεη, εθνικός ήρωας των Αλβανών, εμπόδισε τους Τούρκους για 25 συνεχή χρόνια, το 1440, να προχωρήσουν προς το βορρά.

Το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρονται οι αλβανικές εφημερίδες, ήταν η απουσία από τη βουλή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα, κατά την ομιλία του κ. Ερντογάν ενωπίον του Σώματος.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή