Σε πολιτικό επίπεδο στο Βερολίνο κρίνεται η τύχη της β' αξιολόγησης

Τι λένε στο Μαξίμου για τις συναντήσεις Μέρκελ - Λαγκάρντ - Γιούνκερ
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 16:31
UPD:20:17
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει αύριο μία πολιτική συμφωνία «είναι 50 - 50» τα ραντεβού στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δείχνουν ότι η τύχη του ελληνικού ζητήματος θα αποφασιστεί στη γερμανική πρωτεύουσα, σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο και όχι στο Eurogroup.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμη κυρίως για το πολιτικό σκηνικό εντός της χώρας είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει ότι αν δεν φανεί φως στην άκρη του τούνελ θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση.

Μια απάντηση, μάλιστα, του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Βασίλη Κίκίλια, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών την περασμένη Πέμπτη, ότι «από εμάς εξετάζονται πολύ προσεκτικά όλες οι δυνατότητες να αντιδράσει. Θα περιμένουμε την καταληκτική ημερομηνία (20 Φλεβάρη)», στην ερώτηση αν η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής, άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί χθες από τη Βουλή τη Ν.Δ. να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής.

Αν και στη Ν.Δ. δεν επιβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης μομφής, (για πολλούς δεν έχει κανένα νόημα, αφού το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας είναι δεδομένο) η σχετική φημολογία δείχνει τη σημασία που δίνει η Πειραιώς στο να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει τη Δευτέρα μία πολιτική συμφωνία «είναι 50 - 50», τα ραντεβού στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δείχνει ότι η τύχη του ελληνικού ζητήματος θα αποφασιστεί στη γερμανική πρωτεύουσα, σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο και όχι στο Eurogroup.

Αν δηλαδή το ΔΝΤ αλλάξει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα, αν το Βερολίνο θα προχωρήσει σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή-δέσμευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να προνομοθετήσει με ρήτρα αναίρεσης τη μείωση του αφορολόγητου και να περάσει στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτη) νέα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Μένει βέβαια να αποφασισθεί για πόσα χρόνια θα παραμείνει ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις στο Βερολίνο δεν αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση με δεδομένο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ζητήσει πολιτική λύση εκτός Eurogroup, γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκαν την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.  

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή