Την εικονα του νέου ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι με το συνέδριο θα επικυρωθεί η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης ενώ όπως είπε, το σύνθημα είναι «αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Σε ερώτηση σχετικά με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τη βάση του ΠΑΣΟΚ η οποία και θα αναδείξει τη νέα ηγεσία, ενώ πρόσθεσε ότι οι αλλαγές δεν γίνονται ούτε με μαγικό ραβδί, ούτε με καρατομήσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τόσο για το θέμα της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος (κάλεσε το Συνασπισμό να υποστηρίξει την πρόταση), όσο για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους θεσμούς, είτε πρόκειται για την Εκκλησία είτε για τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να ιδιοποιείται τους θεσμούς, οι οποίοι είναι πάνω από πρόσωπα.
Σχολιάζοντας κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, το χαρακτήρισε λιβελογράφημα και πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θέτουν εν αμφιβόλω το όλο ζήτημα της κάθαρσης στην Εκκλησία», καθώς φαίνεται να αναζητά εχθρούς «εκτός των τειχών» στους οποίους θα ρίξει την ευθύνη.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του κύρους της Εκκλησίας και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ενέπλεξε στο πολιτικό παιχνίδι την Εκκλησία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε και την ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως ανέφερε, ενέδωσε στον πειρασμό να παίξει σε αυτό το παιχνίδι. Όπως έκανε επίσης γνωστό, θα ζητήσει από την κυβέρνηση συζήτηση του θέματος στη Βουλή.
Ο κ. Παπανδρέου εξαπελυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι χάνει πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη του λαού, ενώ αναρωτήθηκε αν θα αντέξει να βγάλει την τετραετία. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή ότι εξαπάτησε το μεσαίο χώρο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «εγκληματική» την οικονομική διαχείριση των κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για αθέτηση προεκλογικών υποθέσεων. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που τίθεται υπό επιτήρηση και όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο πρωθυπουργός μίκρυνε την Ελλάδα από πλευράς κύρους στο διεθνές στερέωμα».
Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο κ. Παπανδρέου και για την εξωτερική πολιτική. Όπως είπε, ο κ. Καραμανλής δεν συμπαρίσταται στο Κυπριακό, αλλά συμπαρασύρεται.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ιστορικές φράσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, «Ανήκομεν εις την Δύση» και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», επισήμανε ότι σήμερα με την πολιτική Καραμανλή, η Ελλάδα ανήκει στο περιθώριο.