Αρνείται να παραιτηθεί ο Παντελεήμων

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 17:26
A- A A+

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ιεραρχίας, που καλείται να λάβει μέτρα για την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας, την τριμελή Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ερευνά τις καταγγελίες για σκάνδαλα, επισκέφθηκε ο μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων, και έθεσε εκ νέου το αίτημα να συνεχίσει να λειτουργεί και να κατοικεί στη μητρόπολη. Το αίτημά του απορρίφθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή του ζητήσει να παραιτηθεί, αλλά αρνήθηκε.

«Την πειθαρχική δίωξη επί παραπτωμάτων ιερέων έχει ο επιχώριος μητροπολίτης και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ)», διευκρίνισε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος μετά το πέρας των εργασιών της ΔΙΣ.

«Κατά συνέπεια δεν πρέπει να καταλογίζονται στη ΔΙΣ ευθύνες για ό,τι συμβαίνει στις επιμέρους ιερές μητροπόλεις παρά μόνον για τις δικαστικές εκείνες υποθέσεις, που έχουν παραπεμφθεί σε αυτή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου και διαβεβαίωσε ότι «ουδείς δικαστικός φάκελος κατά αρχιερέων εκκρεμεί στις υπηρεσίες της». Το μόνο που φαίνεται ότι υπάρχει είναι ένας φάκελος που κατατέθηκε πρόσφατα για αρχιερέα που δεν κατονομάζεται. Εκκληση να μην επεκταθεί η εκκλησιαστική κρίση εκτός των ελληνικών συνόρων, έκανε από την Αλεξάνδρεια ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας καταχωρήθηκε κείμενο - ανάλυση της μονάδας Διαδικτύου, μέσω του οποίου εξαπολύεται επίθεση κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης, του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και πολιτικών προσώπων. Περιλαμβάνει οξείς χαρακτηρισμούς για όσους τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας και γίνεται λόγος για "πολιτικό-δημοσιογραφικό θίασο" που κατευθύνεται από γνωστούς κύκλους. «Δεν αισθάνομαι να είμαι μέλος κανενός θιάσου», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση.

Το κείμενο αποσύρθηκε αμέσως μετά τις πρώτες αντιδράσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/17/1014864.htm .

Νέα παρέμβαση υπέρ του Αρχιεπισκόπου, έκανε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/17/1014847.htm .

Τέλος, να χυθεί άπλετο φως στις οικονομικές σχέσεις κράτους και εκκλησίας, ζητεί με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής του Συνασπισμού Γ. Δραγασάκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/17/1014890.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή