Προτού καν συναντηθεί με τη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάλεντ απέρριψε τις προτάσεις της Γερμανίας, η οποία κατηγορεί την Τύνιδα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ότι αρνείται να συνεργαστεί στον τομέα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Η Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί να ζητήσει από τον Σάλεντ η χώρα του να σταματήσει να εμποδίζει τις απελάσεις των παράτυπων μεταναστών, κυρίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που συνδέονται με το σαλαφιστικό κίνημα. Το Βερολίνο κατηγορεί για τον ίδιο λόγο την Αλγερία και το Μαρόκο.
Η Τύνιδα εμπόδιζε επί μήνες την απέλαση του Άνις Άμρι, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου όταν έριξε ένα φορτηγό σε μια γεμάτη χριστουγεννιάτικη αγορά για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν κάνει κανένα λάθος», τόνισε ο κ. Σάλεντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Βερολίνου.
«Περιμένουμε από τις γερμανικές αρχές ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά Τυνήσιος. Οι παράτυποι μετανάστες χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα και καθυστερούν τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Εξάλλου υποβάθμισε το εύρος του προβλήματος. «Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό 1.000 ατόμων».
Πριν έναν χρόνο, η Γερμανία είχε επικρίνει και πάλι τις καθυστερήσεις στις απελάσεις, αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι βασικοί δράστες των εκατοντάδων σεξουαλικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία ήταν πολίτες χωρών της Βόρειας Αφρικής που βρίσκονταν στη χώρα παράτυπα.
Στη Bild ο Τυνήσιος πρωθυπουργός είπε επίσης «όχι» στην ιδέα της κ. Μέρκελ για τη δημιουργία στη χώρα του καταυλισμών για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που σώζονται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, προκειμένου να μην εισέρχονται στην Ευρώπη.