Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις με τραγικές συνέπειες

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 09:19
UPD:09:20
Shutterstock
A- A A+

Πλήθος μελετών έχουν αναλύσει το πόσο ευεργετικός είναι ένας καλό ύπνος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και τη γενικότερη καλή μας υγεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και το μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό ινστιτούτο Rand Europe, σε μελέτη που έκαναν τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που ευθύνεται για τη χαμηλή παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας.

Άλλη μελέτη που έγινε από το ινστιτούτο Finnish Institute of Occupational Health με επικεφαλής την ερευνήτρια Tea Lallukka, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, ανέδειξε για μια ακόμη αφορά ότι η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για την υγεία μας. Ενώ, μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη και δημοσιεύθηκε στη Daily Mail διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη μνήμη του ανθρώπου.

Επίσης, οι επιστήμονες του Harvard αποφάνθηκαν ότι ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο παθητικά και παροδικά τη μνήμη αλλά έχει ενεργό ρόλο στη οργάνωση και σταθεροποίηση της.

Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον των Ηνωμένων Πολιτειώνκαι δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Frontiers in Human Neuroscience» διαπίστωσε ότι ο καλός ύπνος εκτός του ότι μειώνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων βοηθά και την καταπολέμηση του στρες.

Τώρα μια ακόμα έρευνα από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Όστιν των ΗΠΑ, και η οποία έγινε σε εκπαιδευόμενους αξιωματικούς της στρατιωτικής ακαδημίας West Point, επιβεβαιώνει όλες τις άλλες μελέτες αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει η έλλειψη ύπνου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ομάδες αξιωματικών οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν την ίδια αποστολή με ή χωρίς στέρηση ύπνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ακόμα και μια μέτρια έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον εγκέφαλο, μειώνει την αποτελεσματικότητα της λογικής σκέψης καθώς εμποδίζει την ενοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Για πρώτη φορά οι ψυχολόγοι από το Τέξας τεκμηρίωσαν ότι η έλλειψη του ύπνου κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν περισσότερο τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε προκαθορισμένους κανόνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η απόφαση λαμβάνεται με βάση πρωτόκολλα αποφάσεων ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες (για παράδειγμα αλγοριθμικό μοντέλο), η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει περισσότερο τη λήψη ορθής απόφασης.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά αρνητικά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλό μας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει και μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις που οδηγούν σε καταστροφικά λάθη.

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι η 3η Παρασκευή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Ημέρα ύπνου αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή