Η τέχνη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 13:35
UPD:13:36
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η προώθηση μεταρρυθμίσεων ως πακέτο δεν έχει να κάνει μόνο με το να περάσει μία συμφωνία. Έχει να κάνει με την ολοκλήρωση και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συνόλου θεσμών.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Sergei Guriev

Ο Sergei Guriev είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο προηγούμενος χρόνος ήταν γεμάτος εξελίξεις καμπής. Πέρα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ορισμένες από τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύφθηκαν στο έπακρο, με την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. να ρίχνει πάνω τους ένα σκληρό φως. Το Brexit, όμως, δεν χρειάζεται να σημάνει την κατάρρευση της Ένωσης. Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσει ως μήνυμα αφύπνισης, δίνοντας ώθηση προς δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή καλώντας τα κράτη-μέλη να «ολοκληρώσουν την Ένωση». Χωρίς τη Βρετανία, υποστηρίζουν, θα είναι πιο εύκολο να προαχθεί η ολοκλήρωση, καθώς τα υπόλοιπα μέλη είναι λιγότερο ετερογενή και επομένως πιο πιθανό να συμφωνήσουν σε βήματα στα οποία η Βρετανία θα είχε αντιταχθεί.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή