Καραμανλής για αγροτικό : «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρανομεί»

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 14:19
A- A A+

Στα προβλήματα των αγροτών (παραγωγή, επιδοτήσεις, διάθεση προϊόντων κ.α.) και στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, έπειτα από πρωτοβουλία του Συνασπισμού.

Ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την αγροτική πολιτική των κυβερνήσεών του.

«Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Κανέναν δεν ωφελεί η άρνηση της πραγματικότητας. Και ασφαλώς δεν είναι στις πρακτικές της Νέας Διακυβέρνησης ούτε η συγκάλυψη, ούτε η ωραιοποίηση της πραγματικότητας, ούτε η μετάθεση των προβλημάτων στο μέλλον. Αντιθέτως, μάλιστα!». Αυτό ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εικοσιπέντε χρόνια κοινοτικές ενισχύσεις, τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τεράστιοι πόροι, και το αποτέλεσμα;

-Συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

-Αγροτικό εισόδημα στο μισό του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

-Κατακλυσμός της εσωτερικής αγοράς από εισαγόμενα προϊόντα.

-Συνεχής διεύρυνση στο έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου.

-Συσσωρευμένα αδιέξοδα, αλλά και προκλητική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις υποχρεώσεις του απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Όπως και απέναντι σε κάθε πολίτη».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα τεράστια κοινοτικά πρόστιμα από υπερβάσεις του παρελθόντος, τα οποία όπως είπε, έρχονται, τώρα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο για το βαμβάκι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «ο καταλογισμός των τελευταίων τριών χρόνων, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ», και πρόσθεσε:«οι υποχρεώσεις αποζημιώσεων προς τους αγρότες, για ζημιές προηγούμενων χρόνων, αφέθηκαν και εκείνες στη Νέα Κυβέρνηση. Ο ΕΛΓΑ, στις 7 Μαρτίου του 2004, χρωστούσε αποζημιώσεις τριών - τεσσάρων χρόνων. Είχε προϋπολογιζόμενα διαθέσιμα 132 εκατ. ευρώ και έπρεπε να πληρώσει 500 εκατ. ευρώ. Ανοιγμα 360 εκ. ευρώ περίπου. Παντού η ίδια εικόνα. Συσσωρευμένες υποχρεώσεις και Ταμεία υπερχρεωμένα! Χρέη και χάος!».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, ούτε για τη διαμόρφωση των τιμών, ούτε για την παρεμπόδιση των εισαγωγών. «Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παρανομία στο πλαίσιο της ΕΕ και θα συνεπαγόταν αυστηρά κοινοτικά πρόστιμα. Δικαιούται, όμως, η Κυβέρνηση και υποχρεούται να προβαίνει σε υγειονομικούς ελέγχους για να αποτρέπει πιθανές νοθείες και να προστατεύεται ο καταναλωτής. Και αυτό, πράγματι το κάναμε», σημείωσε.

Και ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε : «Απέναντι στα ισχύοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρανομήσουμε. Δεν αντέχει η χώρα άλλα κοινοτικά πρόστιμα. Δεν γίνεται να παρανομεί το Κράτος. Δεν μπορεί να ζημιώνεται το σύνολο των παραγωγών από τις συμπεριφορές των λίγων. Δεν μπορεί να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο για τις παρανομίες ή τις παρατυπίες ηθελημένες ή αθέλητες) κανενός. Το είπαμε και το επαναλαμβάνω: Είναι απόφασή μας οι έλεγχοι να γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί. Είναι απόφασή μας να αποκτήσει, επιτέλους, ο τόπος μας κράτος υπεύθυνο, σοβαρό και έντιμο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή