«Δεν υπάρχει ανταγωνιστικός αθλητής χωρίς αναβολικά»

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 17:48

A- A A+

«Δεν υπάρχει ανταγωνιστικός αθλητής χωρίς τη χρήση φαρμάκων» καθώς, «δεν υπάρχει άθλημα στο οποίο να μην έχει διαπιστωθεί χρήση, πλην της ενόργανης γυμναστικής. Ακόμα και οι αθλητές της τοξοβολίας παίρνουν διεγερτικά και φάρμακα που ελαττώνουν το τίναγμα του χεριού τους την ώρα που ρίχνουν τα βέλη», επισήμανε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας ενημερώνοντας τα μέλη της νεοσυσταθείσας Eπιτροπής της Βουλής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Διαφάνειας στον Αθλητισμό.

Εξήγησε ότι «τα αναβολικά και όλα τα στεροειδή, δεν παίρνονται από το στόμα - δεν γίνεται. Διασπώνται στο στομάχι. Η τεστοστερόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον με ενέσεις, ενώ υπάρχουν και κάποια χάπια νόμιμα, τα οποία όμως χορηγούνται υπογλώσσια, άρα εν γνώσει του αθλητή».

«Οι αθλητές εκθέτουν τον εαυτό τους σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν πρωταθλητές των οποίων το σώμα περιέχει 500 φορές μεγαλύτερες δόσεις τεστοστερόνης, με άμεσο κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ, όπως συνέβη με πολλούς Ρώσους αθλητές στο παρελθόν», συνέχισε ο καθηγητής.

Αλλη παρενέργεια του ντόπινγκ, είναι η αυξημένη επιθετική συμπεριφορά. «Σε πειράματα που έγιναν με ποντίκια, είχαμε για πρώτη φορά βιασμό νεογνού ποντικού από μεγαλύτερα, στα οποία είχαν χορηγηθεί αναβολικά. Εχει δε, καταγραφεί ακόμα και παράμετρος της αλλαγής σεξουαλικής συμπεριφοράς σε αθλητές που σταμάτησαν τη χρόνια χορήγηση αναβολικών, γνωστή ως "Φαινόμενο της Αμβέρσας", με πρώην αθλητές του μπόντι μπίλντινγκ που έκαναν πεζοδρόμιο».

«Οι ουσίες μπορούν να ανιχνευθούν στις τρίχες των αθλητών για 100 μέρες μετά τη λήψη τους. Γιατί δεν πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι; Γιατί δεν υπάρχει βούληση. Το 99% των αθλητών που κάνουνχρήση αναβολικών, μπορεί να τους καταλάβει ακόμα και ένας ιατρός γενικής ιατρικής: Είναι «αναγκαστική» η ακμή, τα μεγάλα σαγόνια. Εάν κάποιος αθλητής έχει μία αναλογία μυός-λίπους 100 προς μηδέν, δεν θα έπρεπε να του επιτρέπεται να συμμετέχει στους αγώνες», κατέληξε ο κ. Κούβελας.

«Θα ήταν πολύ απαισιόδοξο εκ μέρους μου να συμφωνήσω ότι όλοι οι αθλητές κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Υπάρχουν και αθλητές που δεν κάνουν χρήση. Και μιλάω για πρωταθλητές, για αθλητές υψηλών επιδόσεων», διαφώνησε η η δεύτερη προσκεκλημένη της Επιτροπής, η Δήμητρα Κουτσούκη, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκτίμησε ότι η διαδικασία που προβλέπεται για τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων σε αθλητές, στην ουσία ακυρώνει τον αιφνιδιασμό, καθώς «οι σχετικές εντολές είναι έγγραφες και περνούν από πολλά χέρια, ακόμα κι αν είναι εμπιστευτικές».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή