Διευκρινίσεις για το «μητρώο στελεχών» από Ν.Δ. και ΥΠΕΣ ζητεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 15:48
UPD:19:13
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων τονίζει ότι διερευνά το θέμα και έχει ήδη ζητήσει διευκρινιστικές πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

A- A A+

Διευκρινίσεις τόσο από το υπουργείο Εσωτερικων όσο και από το κόμμα της Νεας Δημοκρατίας ζητεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς στην ιστοσελίδα του κόμματος για την εγγραφή στο «Μητρώο Στελεχών» φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα.

Η Αρχή ζητεί τις διευκρινίσεις μετά από αναφορές πολιτών που κατατέθηκαν αλλά και δημοσιεύματα.

Τα προσωπικά δεδομένα φαίνεται να προέρχονται από  τα τηρούμενα στο υπουργείο Εσωτερικών αρχεία εκλογικών καταλόγων.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων τονίζει ότι διερευνά το θέμα και έχει ήδη ζητήσει διευκρινιστικές πληροφορίες τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.   

Το ζήτημα έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.. Όλα ξεκίνησαν όταν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση, λέγοντας ότι στη σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. εμφανίζεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός των πολιτών που εισάγουν τα στοιχεία τους, καθώς και το μητρώνυμο και η πλήρης ημερομηνία γέννησης.

Οι βουλευτές σημείωναν ότι «το αποτέλεσμα της πλήρους ημερομηνίας γέννησης αποτελεί κρίσιμο προσωπικό δεδομένο (το ΥΠΕΣ αναγράφει μόνο έτος) και ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών βρίσκονται στις βάσεις του κράτους, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι βάσεις δεδομένων έχουν ξεχωριστά δικαιώματα».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγγειλε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρούν, αρκετές μέρες τώρα, να συκοφαντήσουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα στην κοινωνία και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών».

«Προφανώς ενοχλούνται από την πρωτόγνωρη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, στη διαμόρφωση του προγράμματος και στις δράσεις της παράταξης», συμλήρωσε και παρατήρησε: «Γι’ αυτό δικαιολογείται η σύγχυσή τους, αλλά όχι η άγνοια. Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν». 

Απαντώντας στη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σπάνια δημόσια και πανηγυρική ομολογία παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών».

Όπως ανέφερε, η επίκληση των σχετικών διατάξεων αποδεικνύει ότι πρόκειται για «απόδειξη ότι οι παραβάσεις αυτές έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα τους». «Από τη "σιγή ασυρμάτου" στην ομολογία ενοχής», κατέληξε. 

Δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο ανακοινώσεων, η Ν.Δ. έκανε λόγο για ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανταπόκρισης των πολιτών στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και για αλλεργία της Κουμουνδούρου στις ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες. 

Ο Ν.Δ. σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ότι όσα «απολύτως απαραίτητα στοιχεία συλλέγει, είναι με τη συγκατάθεση των μελών της».  Προσθέτει δε ότι θα παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε από την πλευρά του λόγο για αλαζονεία και ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. για το κράτος και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι η αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ήδη τη διενέργεια έρευνας. «Ελπίζουμε, ειλικρινά, οι εξηγήσεις της ΝΔ να είναι πιο πειστικές και νομικά τεκμηριωμένες από τους αυτοεπαίνους της για τις “ανοιχτές και αξιοκρατικές της διαδικασίες”», πρόσθεσε η Κουμουνδούρου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή