Berlinale: Αυλαία για το 67o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 18:45
ALEX JANETZKO
A- A A+

Με τη γαλλική ταινία «Τζιάνγκο» του Ετιέν Γκομάρ, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα και διηγείται την ιστορία του Γάλλου μουσικού της τζαζ Τζάνκο Ράινχαρντ και τη φυγή του από το κατεχόμενο Παρίσι το 1943, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 67ης Berlinale, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Την επίσημη έναρξη θα κάνουν η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού, Μόνικα Κρούτερς, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίκαελ Μούλερ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης Πολ Φερχόφεν, και ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ.

Στο διάσημο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 399 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο.

700 παραγωγές θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Αγορά Ταινιών σε επαγγελματίες διανομείς, ενώ 18 ταινίες από τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Χιλή, τη Νότια Κορέα και την Πολωνία θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Άρκτο.

«Τζιάνγκο» του Ετιέν Γκομάρ.

Τρεις Γερμανοί σκηνοθέτες συναγωνίζονται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Ο Φόλκερ Σλέντορφ συμμετέχει με την ταινία «Επιστροφή στο Μοντάουκ», ο Αντρές Βάιελ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Μπόις» για τον γνωστό Γερμανό εικαστικό Γιόζεφ Μπόις και ο Τόμας Άρσλαν παρουσιάζει την ταινία δρόμου «Λευκές νύχτες».

Στα πιο ηχηρά ονόματα ηθοποιών που θα περάσουν από το κόκκινο χαλί της φετινής Berlinale, είναι ο Χιου Τζάκμαν, πρωταγωνιστής της ταινίας δράσης «Logan - The Wolverine», ο σταρ του «Twillight», Ρόμπερτ Πάτινσον, που θα παρουσιάσει την περιπέτεια «Η βυθισμένη πόλη», και οι Γαλλίδες σταρ Κατρίν Ντενέβ και Κατρίν Φροτ που πρωταγωνιστούν στην ταινία «Το φιλί της Μπεατρίς», το οποίο είναι εκτός συναγωνισμού.

Ο 67χρονος Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ ανήκει στους πρωταγωνιστές του θρίλερ «Το δείπνο» και η Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Η βασίλισσα της Ισπανίας». Ο Φιλανδός Άκι Καουρισμάκι συμμετέχει με την ταινία του «Η άλλη πλευρά της ελπίδας», που περιγράφει την ιστορία ενός τυφλού Σύρου, ο οποίος φθάνει στο Ελσίνκι και καταθέτει αίτηση ασύλου.  Τέλος, ο Αυστριακός Γιόζεφ Χάντερ θα παρουσιάσει την πρώτη του ταινία, με τίτλο «Η αγριόγατα».

Η η Ζακλίν Λέντζου συμμετέχει στο τμήμα μικρού μήκους ταινιών με το «Hiwa».

Από ελληνικής πλευράς, η Ζακλίν Λέντζου συμμετέχει στο τμήμα μικρού μήκους ταινιών με το «Hiwa», στο οποίο αποτυπώνει το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα. Σύντομα, το όνειρο γίνεται εφιάλτης.

EPA/OLIVER WEIKEN

Όπως κάθε χρόνο, η φετινή Berlinale περιλαμβάνει και πολλά άλλα τμήματα, ανάμεσά τους το Ειδικό Τμήμα, με ταινίες από σκηνοθέτες, όπως οι Κέβιν Φορντ, Φερνάντο Τρουέμπα, Ραούλ Πεκ, Αμπάς Κιαροστάμι, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, το Πανόραμα, το Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου και την προβολή κλασικών ταινιών σε αναπαλαιωμένες κόπιες, με ταινίες σκηνοθετών όπως οι Γούντι Άλεν, Τζέιμς Κάμερον, Τζέιμς Άιβορι και Τζορτζ Ρομέρο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς