Μπους: Οι διατλαντικές σχέσεις πιο ισχυρές από τις «περαστικές διαφορές»

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 16:22
UPD:16:37
A- A A+

Το μήνυμα ότι οι διατλαντικές σχέσεις είναι πιο ισχυρές από τις «περαστικές διαφορές», όπως χαρακτηριστικά είπε, θέλησε να περάσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά την ομιλία του στις Βρυξέλλες, πρώτη ημέρα σήμερα της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Ο κ, Μπους συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου και στη συνέχεια με τον βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφστατ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στις διατλαντικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως «η στέρεη φιλία μας είναι ουσιαστική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο». «Καμία προσωρινή αντιπαράθεση, καμία περαστική διαφωνία των κυβερνήσεών μας, καμία δύναμη στη γη δεν θα μπορέσει ποτέ να μας χωρίσει», υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Ο κ. Μπους τόνισε επίσης, την υποστήριξή του σε μία Ευρώπη δυνατή, ενωμένη, δημοκρατική και σύμμαχο των ΗΠΑ στο δύσκολο έργο της προώθησης της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία Ευρώπη δυνατή, καθώς έχουμε ανάγκη ενός ισχυρού εταίρου στο δύσκολο έργο της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ιράν και τη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την αποσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, καλώντας τη Συρία να θέσει ένα τέλος στην κατοχή του Λιβάνου. «Ακριβώς όπως το συριακό καθεστώς οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για να σταματήσει αυτούς που υποστηρίζουν τη βία και την ανατροπή στο Ιράκ και να σταματήσει την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων που επιζητούν να καταστρέψουν την ελπίδα ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έτσι οφείλει η Συρία να τερματίσει την κατοχή του Λιβάνου», σημείωσε.

Για το Ιράν ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οφείλει να σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας και να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων». Ο κ. Μπους πρόσθεσε πως ίδιος «συνεργάζεται στενά» με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες οι οποίες επιζητούν μια διπλωματική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή