Επανέρχεται στο προσκήνιο η αντιπαράθεση για τη διαφθορά

Βουλή: Η κυβέρνηση επιθυμεί να μετακινήσει τη συζήτηση μακριά από τα θέματα της διαπραγμάτευσης
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 07:53
UPD:07:53
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει αύριο στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού για να απαντήσει σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Σε επιχείρηση διατήρησης της συζήτησης περί διαφθοράς στον αφρό της επικαιρότητας επιδίδεται η κυβέρνηση μέσω συνεχών παρεμβάσεων στελεχών της, αλλά και με την απόφαση ενεργοποίησης της ώρας του πρωθυπουργού αύριο στη Βουλή με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Κυβερνητικές πληροφορίες επιβεβαίωσαν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει αύριο στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας τους πρωθυπουργού για να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Θεοδωράκη σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η απόφαση του κ. Τσίπρα να ενεργοποιήσει έπειτα από μήνες την «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή με αντικείμενο τη διαφθορά εντάσσεται σε μια σαφή προσπάθεια της κυβερνητικής πλευράς να μετακινήσει τη συζήτηση μακριά από τα θέματα της διαπραγμάτευσης και της πραγματικής οικονομίας, όπου βάλλεται για την πολιτική της, σε θέματα διαφάνειας, όπου θεωρεί ότι διατηρεί πλεονέκτημα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσει την ερώτηση του κ. Θεοδωράκη για να επιτεθεί κατά της Ν.Δ. και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Ενδεικτικές των προθέσεων της συμπολίτευσης ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, η οποία μίλησε για «ηθικά» και «νομικά» ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη. Η κυρία Σβίγκου κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δώσει στη δημοσιότητα τις περιουσιακές δηλώσεις της κυρίας Μητσοτάκη. Τα ζητήματα διαφθοράς διατήρησε, όμως, χθες στο τραπέζι και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος προαναγγέλλει αποκαλύψεις για σκάνδαλα και περαιτέρω δικαστικές διερευνήσεις για την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στον χώρο της υγείας.

Ερώτηση Γεωργιάδη για τη Rothschild

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για ζητήματα διαφάνειας δίνει και η Ν.Δ., διατυπώνοντας νέα ερωτήματα σχετικά με το «μυστικό» ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι. Χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, που ανέδειξε πρώτος το θέμα, κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τη συμφωνία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ με την τράπεζα Rothschild για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές και συνδέοντάς την με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ποτέ το ελληνικό Δημόσιο από καταβολής του ελληνικού κράτους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για την επιλογή. Ρώτησε, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με ποια διαδικασία ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε «μόλις 48 ώρες μετά το κυβερνητικό αίτημα» την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι κάποιας άλλης.

Παράλληλα ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο σύμβασης που έχει καταρτίσει ο ΟΔΔΗΧ, τις προσφορές που κατατέθηκαν από άλλες τράπεζες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την έξοδο της χώρας στις αγορές και τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΔΗΧ κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιλογή της τράπεζας Rothschild.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή