Αποτυχία του ηλεκτρικού «μαστιγίου» για την απομάκρυνση διαστημικών σκουπιδιών

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 23:58
UPD:23:58
YouTube/Jaxa

Το σκάφος διέθετε ένα είδος ηλεκτροδυναμικού «μαστίγιου», δηλαδή ένα καλώδιο κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο. Στην άκρη αυτού του καλωδίου, υποτίθεται πως θα παγιδευόταν το «σκουπίδι» που επρόκειτο να απομακρυνθεί.

A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ατυχή κατάληξη είχε η πειραματική αποστολή που πραγματοποίησε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), για τον καθαρισμό των τροχιών γύρω από τη Γη από τα διαστημικά σκουπίδια.

Έτσι, το μη επανδρωμένο σκάφος της JAXA κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να καταφέρει να αποδείξει πως μπορεί να απομακρύνει τα άχρηστα αντικείμενα –από απαρχαιωμένους δορυφόρους, μέχρι τμήματα πυραύλων– που περιφέρονται σε μικρή απόσταση πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Το σκάφος διέθετε ένα είδος ηλεκτροδυναμικού «μαστιγίου», δηλαδή ένα καλώδιο κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο. Στην άκρη αυτού του καλωδίου, υποτίθεται πως θα παγιδευόταν το «σκουπίδι» που επρόκειτο να απομακρυνθεί.

Έτσι, με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα αναπτυσσόταν στο καλώδιο καθώς αυτό κινείται μέσα στο γήινο μαγνητικό πεδίο, θα έπρεπε να επιβραδύνεται το «σκουπίδι». Κάτι που, με τη σειρά του, θα προκαλούσε τη βαθμιαία μείωση του ύψους της τροχιάς του, ώστε τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και, λόγω της ατμοσφαιρικής τριβής, να απανθρακωθεί.

Ωστόσο, αφότου το σκάφος μετέφερε προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, στη μία περίπου εβδομάδα, οι μηχανικοί της JAXA δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα που ανέκυψε, το οποίο όπως πιστεύουν ήταν πως το καλώδιο δεν μπόρεσε ποτέ να αναπτυχθεί.

Η ανεπιτυχής δοκιμή δείχνει πως η συγκεκριμένη ιδέα δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο γεγονός ότι οι τροχιές γύρω από τη Γη είναι άχρηστα αντικείμενα.

Αντίθετα, αν η πολιτική δοκιμή εξελισσόταν θετικά, τότε θα αναπτυσσόταν ένα ακόμη μακρύτερο «μαστίγιο» για την αφαίρεση των σκουπιδιών, το οποίο θα αγγίζει σε μήκος τα 5.000-10.000 μέτρα.

Η μη θετική δοκιμή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αποτυχία της JAXA να εκτοκεύσει ένα μινι-πύραυλο για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπηρεσία έχασε επίσης τα ίχνη ενός δορυφόρου ο οποίος θα κατέγραφε τις ακτίνες Χ από μαύρες τρύπες.

Προτεινόμενα για εσάς