Premiere: 1,18 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών της

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 10:59
A- A A+

ΤΟ ΠΟΣΟΝ του 1,18 δισ. ευρώ (1,39 δισ. δολ. ΗΠΑ), σκοπεύει να αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή της, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, η μοναδική συνδρομητική τηλεόραση της Γερμανίας, Premiere.

Η τηλεόραση και οι ιδιοκτήτες της, θα πουλήσουν 42,1 εκατ. μετοχές από 24 έως 28 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία σχεδιάζει να πουλήσει περίπου 12 εκατ. νέες μετοχές και περιμένει να αντλήσει 336 εκατ. ευρώ από τη είσοδό της στο Χρηματιστήριο, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες της θα πουλήσουν 24,6 εκατ. μετοχές.

Η πώληση μετοχών, είναι η μεγαλύτερη που γίνεται από εταιρεία μέσων μαζικής επικοινωνίας της Γερμανίας, μετά από την πώληση της ProSiebenSat.1 AG, μετοχών της, ύψους 644 εκατ. ευρώ, πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Η Permira, εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο, πήρε τον έλεγχο της Premiere το 2003 μετά τις ζημίες της εταιρείας, που οδήγησαν στην κατάρρευση της Kirch Holding GmbΗ - τη μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρείας, που έγινε στη Γερμανία, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Georg Kofler, είπε, ότι Premiere θα έχει λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ από την πώληση, που διαχειρίζεται η Credit Suisse First Boston, η HVB Group και η Morgan Stanley. Οι μετοχές θα διαπραγματευθούν στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και οι επενδυτές μπορούν να εγγραφούν για την αγορά τους, από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου.

Η Permira κατέχει 55% της Premiere, τη στιγμή που ο Kofler, κατέχει 20,5%. Η HVB και η Bayerische Landesbank, κατέχουν από μερίδιο 10% η κάθε μία και η Bank fuer Arbeit und Wirtschaft, κατέχει μερίδιο 3,5%. Τον περασμένο μήνα ο Kofler είπε, ότι θα πουλήσει μέρος του μεριδίου κατά τη δημόσια εγγραφή. Οι ιδιοκτήτες, κατέβαλαν 200 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της εταιρείας, τον Φεβρουάριο του 2003, σύμφωνα με τον Kofler.

Η εταιρεία, αριθμούσε συνολικά 3,25 εκατ. συνδρομητές το 2004, περισσότερους κατά 12%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η συνδρομητική τηλεόραση, British Sky Broadcasting Plc, του Rupert Murdoch στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, 7,6 εκατ. συνδρομητές.

Επίσης, στη διαχείριση της πώλησης των μετοχών της Premiere, συμμετέχει η Bayerische Landesbank, η DZ Bank AG, η Lehman Brothers Holdings Inc., η UBS AG, η Bank fuer Arbeit und Wirtschaft AG, η Cazenove Group Plc, η Dresdner Bank AG, η WestLB AG και η Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG.

Προτεινόμενα για εσάς