Ο Σόιμπλε επιμένει, η κυβέρνηση βλέπει σύντομα λύση

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 15:32
UPD:15:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σημείωνε χθες το βράδυ ότι από τη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου «περιμένουμε να φανεί αν και πόσο χώρο στη διαπραγμάτευση θα αφήσει το ΔΝΤ».

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το ΔΝΤ και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τραβούν το σχοινί, (το Ταμείο επιμένει στη λήψη από τώρα σκληρών μέτρων από την Αθήνα και ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων και ο Σόιμπλε δηλώνει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα), η κυβέρνηση επιμένει να βλέπει σύντομα φως στο βάθος του τούνελ.

Το πρωί συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου με αντικείμενο τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει εξερχόμενος της συνεδρίασης ότι σύντομα θα τελειώσει η αβεβαιότητα με τη διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σημείωνε χθες το βράδυ ότι από τη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου «περιμένουμε να φανεί αν και πόσο χώρο στη διαπραγμάτευση θα αφήσει το ΔΝΤ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Realfm, εκτίμησε ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και με τη διέξοδο να δίνει η Κομισιόν.

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε, ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο», ήταν η χαρακτηριστικά αναφορά του κ. Παππά.

Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, ο κ. Γιούνκερ θα προτείνει - προωθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης με μετάθεση των ζητημάτων που αφορούν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στον ρόλο του ΔΝΤ για αργότερα.

Την ίδια ώρα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας ένα δείγμα γραφής των σκέψεων του οικονομικού επιτελείου, αναφέρθηκε εκ νέου στα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς λέγοντας επί λέξει ότι απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων όπως τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά δεν λαμβάνονται υπ' όψιν από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ωστόσο, «είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να υλοποιήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμά μας».

Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Τσακαλώτος τις έκανε κατά τη διάρκεια της τελετής - παράδοσης παραλαβής του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρου Θωμαδάκη στη θέση του Κώστα Χρήστου που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή