Creevy: Καμία εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να περιορίζει Οδηγίες για τη συμμετοχή κατασκευαστικών σε δημόσια έργα

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 20:54
A- A A+

«Ο,τι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες και τη συμμετοχή τους σε δημόσια έργα και συμβάσεις αυτή ορίζεται με σαφή τρόπο από κοινοτικές Οδηγίες, η εφαρμογή των οποίων δεν μπορεί να περιορίζεται από καμία εθνική νομοθεσία ακόμα και αν αυτές οι εταιρείες έχουν πολυκλαδικό χαρακτήρα. Για ότι αφορά τους υπόλοιπους τομείς υπηρεσιών και επιχειρήσεων οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες για τις απαιτήσεις της Οδηγίας περί Υπηρεσιών και πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να μην παρεμποδίζεται η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς», απάντησε ο Ιρλανδός Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Charlie Mc Creevy, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας περί βασικού μετόχου.

Η κα Μπατζελή επισήμαινε ότι: «Η εφαρμογή της Οδηγίας περί υπηρεσιών, εάν από πλευράς Επιτροπής παραμείνει αμετάβλητη ως προς τις γενικές της αρχές, θα δημιουργήσει πρόβλημα επιχειρηματικής κινητικότητας και δραστηριότητας στις ελληνικές εταιρείες όπως κατασκευαστικές, αρχιτεκτονικές, διαφημιστικές, τουριστικές, τροφίμων και άλλες που επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη.

Κι αυτό λόγω του νόμου που ψηφίστηκε στην Ελλάδα περί βασικού μετόχου στα οπτικοακουστικά μέσα βάσει του οποίου αποκλείεται η δραστηριότητα εταιρειών και όλων των υπηρεσιών φυσικών ή νομικών προσώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δημόσια έργα όταν αυτοί κατέχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών μίας επιχείρησης ΜΜΕ.

Βάσει του νόμου αυτού και σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες, ειδικότερα με την ισχύ της αρχής της χώρας προέλευσης βάσει της οποίας ισχύει το δίκαιο της χώρας όπου έχει την έδρα της η εταιρεία π.χ. στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν σημαντικές διακρίσεις εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή