Με μια νέα ενότητα εμπλουτίζεται, από τις 10 Φεβρουαρίου, η έκθεση «Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και, κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.
Ανάμεσα στα άλλα, τα νέα αποκτήματα του Μουσείου Ηρακλειδών περιλαμβάνουν:
- Το ιστορικό, πρώιμο ομοίωμα του Μηχανισμού, που κατασκεύασε τη δεκαετία του ’50 από ένα κουτί πούρων και χαρτόνι ο Βρετανός φυσικός, μαθηματικός και ιστορικός των επιστημών, Derek de Solla Price – ο οποίος απέδειξε ότι δεν είναι αστρολάβος, όπως πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες, αλλά «το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται μέχρι σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις µας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία» (περ. «Scientific American», 1959).
- Ένα από τα τρία αριθμημένα ορειχάλκινα ομοιώματα των μοντέλων του Μηχανισμού, που κατασκεύασε το 1980 ο Αμερικανός Καθηγητής Γεωφυσικής και Αστροφυσικής Robert Deroski, βασισμένος στις μελέτες του Price (ο οποίος δώρισε ένα από αυτά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
- Αδημοσίευτα τεχνικά σχέδια του Μηχανισμού του Derek de Solla Price.
Επιπλέον, στη νέα ενότητα θα εκτεθούν: Η νεότερη ανακατασκευή του Μηχανισμού, που κατασκευάστηκε με την επιμέλεια των Καθηγητών Δρ. Γιάννη Σειραδάκη και Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις της διεθνούς έρευνας, καθώς και μια σειρά από ραδιογραφίες του Μηχανισμού και άλλα αδημοσίευτα ντοκουμέντα του Πυρηνικού Φυσικού στον «∆ηµόκριτο», Χαράλαμπου Π. Καράκαλου, ο οποίος συνεργάστηκε στενά και βοήθησε αποφασιστικά τον Price στις μελέτες του στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Γιάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο της νέας ενότητας «Ένας Αρχαίος Ελληνικός Υπολογιστής», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και μια σχεδιαστική επεξηγηματική αναπαράσταση του αρχαίου εργαστηρίου των άγνωστων δημιουργών του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τον αρχαιολόγο Γιάννη Νάκα σε συνεργασία με τον Γιάννη Σειραδάκη.
Επίσης, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 7 μ.μ., στο κτήριο της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο, ο Γιάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Γενική περιγραφή και πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα» (Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Πληροφορίες Μουσείο Ηρακλειδών: Αποστόλου Παύλου 37 - Αθήνα, τηλ.: πληροφοριών - κρατήσεων: 211 0126486.
naftemporiki.gr