Ολάντ: Στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και με δικό της Ταμείο

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 17:30
UPD:17:44
REUTERS/YVES HERMAN

Ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

 

A- A A+

Για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δημιουργία - προοπτικά - ακόμη και δικού τους νομισματικού ταμείου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ πρέπει να μας κάνει να είμαστε σκεπτικοί για το πώς θα προωθήσουμε καλύτερα τις κοινές μας προοπτικές ως χώρες - μέλη της Ε.Ε., πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για αυτοοργάνωση της Ευρώπης, που «πρέπει να γίνει κύρια του εαυτού της».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκρυψε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των 28 για τη φύση της κυβέρνησης και των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μεταξύ χωρών της κεντρικής - ανατολικής Ευρώπης.

«Ναι, μπορούν να υπάρξουν πολλές ταχύτητες στην Ευρώπη και είναι μία ευκαιρία στη Ρώμη (σ.σ. στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης) να πούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, κάποιοι σίγουρα θα προχωρήσουμε περισσότερο. Ωστόσο η Ευρώπη δεν είναι εστιατόριο self service, δεν είναι α λα καρτ, δε μπορεί να τη θυμάται κανείς μόνον όταν την έχει ανάγκη», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Γαλλίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή