Μπους: Η διεθνής κοινότητα να πείσει το Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Αναμένεται η απάντηση της Συρίας πριν την επιβολή κυρώσεων μέσω ΟΗΕ
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 14:59
A- A A+

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει το Ιράν («τους μουλάδες», όπως χαρακτηριστικά είπε) να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Μάιντζ.

«Έχει ζωτική σημασία οι Ιρανοί να ακούν τον κόσμο να μιλάει με μια φωνή ... Είπα ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι ... Μόλις αρχίσαμε τις διπλωματικές προσπάθειες», σημείωσε ο κ. Μπους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά : «Το Ιράν δεν είναι Ιράκ...».

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει την απάντηση της Δαμασκού αναφορικά με το θέμα της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο , προτού ζητήσει από τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας.

«Θα δούμε πώς θα απαντήσουν πριν ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις για μία επαναφορά του θέματος στα Ηνωμένα Εθνη», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς για το εάν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας.

Από την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την ισχυρή δέσμευση του κ. Μπους στη Μέση Ανατολή». «Θεωρώ ορθή και δίκαιη για την ειρήνη, την οδό στην οποία έχει δεσμευθεί (να προχωρήσει) ο κ. Μπους όσον αφορά τη διαδικασία για το Μεσανατολικό. Υπάρχουν πολλές ελπίδες να εξευρεθεί μία λύση χάρη στην ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος.

Την ίδια ώρα περίπου 10.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Ανάκτορο των Εκλεκτόρων, όπου έγινε η συνάντηση των δύο ηγετών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μπους και ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή