Προειδοποίηση ΠΟΥ για πανδημία γρίπης των πτηνών

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 17:02
UPD:17:13
A- A A+

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο πανδημίας της γρίπης των πτηνών απηύθυνε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Shigeru Omi κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης ειδικών για τη νόσο της γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ.

Ο κ. Omi επισήμανε πως μία ενδεχόμενη πανδημία μπορεί να ενσκήψει από τον ο ιό της γρίπης των πτηνών που έχει κάνει την εμφάνισή του σε μεγάλες περιοχές της Ασίας από το τέλος του 2003.

Κατά την τελευταία εμφάνιση της νόσου στο Βιετνάμ, 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων όλοι είχαν έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά. Ωστόσο, ειδικοί ερευνητές φοβούνται ότι ιός H5N1 μπορεί να περάσει σε ανθρώπους ή ζώα, μέσω του ιού της ανθρώπινης γρίπης και να μεταλλαχθεί σε ένα νέο είδος ιού που θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους καθώς δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Οστερχάους σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, για να αναδειχθεί σε ένα στέλεχος με δυνατότητες να προκαλέσει πανδημία, ο H5N1 θα χρειαστεί να προσαρμοστεί αναλόγως, ή να αναμείξει το γενετικό υλικό του με έναν ανθρώπινο ιό, ώστε να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος για ανθρώπους οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αντισώματα.

Από την πλευρά του, ο Λόρενς Τάιλι, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, πιστεύει ότι το στέλεχος του ιού H5N1 είναι από μόνο του φονικό. «Είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για μια προσαρμογή που θα το μετατρέψει σε στέλεχος ικανό να προκαλέσει πανδημία, διότι δεν πρόκειται να τον ξεφορτωθούμε εύκολα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή