Κορυφαίοι Δημοκρατικοί επικρίνουν την επιλογή Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 15:35
UPD:15:39
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Κορυφαίοι γερουσιαστές και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασαν την Τετάρτη την έντονη αντίθεσή τους στην επιλογή του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσατς για την κενή έννατη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος επέλεξε τον εφέτη από το Κολοράντο προς αντικατάσταση του θανόντος, επίσης συντηρητικού δικαστή Αντόνιν Σκάλια, ο οποίος είχε πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ εξέφρασε «πολύ σοβαρές αμφιβολίες» για τον διορισμό του κ. Γκόρσατς.

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, από την πλευρά της, κατηγόρησε τον δικαστή ότι έχει λάβει το μέρος μεγάλων εταιρειών ενάντια στους εργαζομένους.

Δύο από τις γνωστές ετυμηγορίες του δικαστή ως εφέτη στήριζαν επιχειρήσεις που, σε θρησκευτική βάση, αρνούνταν να εντάξουν ζητήματα ελέγχου γέννησης στα πακέτα υγειονομικής ασφάλισης που πρόσφεραν στους υπαλλήλους τους.

Συντηρητική πλειοψηφία

Εάν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, ο δικαστής Γκόρσατς, 49 ετών, θα αποκαταστήσει τη συντηρητική υπεροχή πέντε δικαστών, έναντι τεσσάρων με πιο φιλελεύθερες απόψεις σε ζητήματα δικαιωμάτων.

EURONEWS

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο λόγο σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών σε ζητήματα εκτρώσεων, οπλοκατοχής και δικαιωμάτων φύλου.

Η ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κάτω σώμα του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε την επιλογή «ιδιαίτερα εχθρική» και «αντίπαλη με το κύριο ρεύμα στην αμερικανική νομική σκέψη».

Ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Μπέρνι Σάντερς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο κ. Γκόρσατς θα πρέπει να εξηγήσει «την εχθρότητά του έναντι των δικαιωμάτων των γυναικών, την υποστήριξη των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων και την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης στις πολιτικές καμπάνιες».

Για να εγκριθεί ο διορισμός του συντηρητικού δικαστικού θα πρέπει να λάβει 60 εκ των 100 ψήφων στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν μόνον 52 έδρες, οπότε απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ ψήφοι Δημοκρατικών γερουσιαστών.

Ο κ. Γκόρσατς δεν έχει εκφράσει νομική άποψη για ζητήματα αμβλώσεων, έχει όμως στηρίξει εμμέσως το δικαίωμα στην ελεύθερη οπλοκατοχή, ενώ έχει τοποθετηθεί με σύγγραμμά του κατά του δικαιώματος στην ευθανασία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή