Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 14:00
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

LLAP, «Live Long And Prosper» (να μακροημερεύεις και να ευημερείς). Ο Βουλκάνιος (Vulcan) εξωγήινος με τα μυτερά αυτιά και την ψυχρή λογική, «Mr Spock» του Star Trek, μας στέλνει χαιρετίσματα.

Δεν αναφέρομαι στην ίδρυση της Διαστημικής Υπηρεσίας, της περίφημης πλέον ελληνικής NASA, που εκτόξευσε την ιλαρότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρομαι στη μαύρη τρύπα, που δεν αφήνει χώρο επί γης για μακροζωία και ευημερία.

Από το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» των αδελφών Κοέν σε μια παρτίδα για αργούς θανάτους. Την αφορμή έδωσε ένα δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος, με πιθανή κατάληξη το Grexit. Τη σκυτάλη πήραν οι επενδυτές, που αποτιμούν τον κίνδυνο επανάληψης των γεγονότων του 2015, ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), που εκτιμά ότι «o γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα για να λυθεί θα πάρει τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια», η πρώην επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, που ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν ενημέρωση για την ύπαρξη και το περιεχόμενο του μπλε φακέλου, που «πάγωσε» τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι της αναμονής, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε να βαφτίσει το ξίδι γλυκάδι. «Να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά... Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση».

Να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αλλά αυτό το «μεγαλούργησε» είναι τόσο βαρύ, που αλαφραίνει πολύ τη συζήτηση περί δραχμής. Να μάθουμε, λοιπόν, ενώ διερχόμαστε από τα καυτά αέρια που περιβάλλουν τη μαύρη τρύπα;

Δεν χρειάζεται να είσαι στη ΝΑSA για να καταλάβεις ότι η μελανή οπή, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού γαλαξία, καταπίνει από δηλώσεις και δημοσιεύματα μέχρι συμβούλια και διαβουλεύσεις. Το θέμα είναι ότι τα απομεινάρια και των πρώτων καταγράφονται στον ορίζοντα γεγονότων. Φτιάχνουν κλίμα, η ευημερία θύμα, η μετοίκηση φαντάζει ποίημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή