Τουσκ: Ανησυχητικές δηλώσεις και κινήσεις Τραμπ

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 14:18
UPD:21:53
REUTERS/INTS KALNINS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

A- A A+

Ανησυχητικές χαρακτήρισε δηλώσεις, ανακοινώσεις και κινήσεις της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την πολιτική του κ. Τραμπ σε ζητήματα διεθνούς εμπορίου, ευρωατλαντικής άμυνας και μετανάστευσης.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, ο κ. Τουσκ είπε ότι η πολιτική Τραμπ προσφέρει ευκαιρίες στην Ε.Ε. να επιδιώξει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Σημειώνοντας ότι η Ένωση αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 60χρονης ιστορίας της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ομιλεί ακόμη για «επιθετική πολιτική της Ρωσίας» απέναντι στους γείτονές της και για «ριζοσπαστικό Ισλάμ», το οποίο προκαλεί αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υπογραμμίζοντας ότι τα παραπάνω συνιστούν σημαντικές εξωτερικές απειλές.

EURONEWS

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν όλο και πιο πολωμένο εξωτερικό κόσμο, τόσοι πολλοί δηλώνουν ανοιχτά αντι-ευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές στην καλύτερη περίπτωση. Ιδιαίτερα η αλλαγή στην Ουάσινγκτον βάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς όπως φαίνεται η νέα διοίκηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγγέλλει την εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή εντός της Ε.Ε., καθώς και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φιλοευρωπαϊκή ελίτ, καθώς είναι ορατές η «παρακμή της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση» της Ε.Ε. και η «υποταγή στα επιχειρήματα των λαϊκιστών».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή