Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα στην υγεία των ασθενών αναφέρθηκε εκτενώς ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός ιατρός εργασίας κ Γιώργος Ραχιώτης μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας».
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και την ασφάλεια της εργασίας, θα αυξηθούν καθώς όχι μόνο παρατείνεται η κατάσταση αυτή αλλά δεν φαίνονται και σημάδια ανάκαμψης.
Την άποψη αυτή όπως διαπιστώθηκε από τελευταία έρευνα, τη συμμερίζονται και οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το 61% των Ευρωπαίων είναι σίγουροι ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας τους.
Στη χώρα μας μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι το εργασιακό στρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο στο χώρο της υγείας και ειδικά των δημόσιων νοσοκομείων. Το 88% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέφεραν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά. Επίσης το 84% των συμμετεχόντων απάντησε ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει καθοριστικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ενώ από την άλλη και η παρατεταμένη ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων. Η αρνητική αυτή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του στρες, την εμφάνιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, την αύξηση των περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, την εμφάνιση κατάθλιψης, την αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων από την εντατική εργασία λόγω απώλειας προσωπικού, την αύξηση ψυχιατρικών προβλημάτων και αυτοκτονιών και φυσικά την αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς.
Οι εργαζόμενοι πάσχουν από αυτό που λέγεται «επαγγελματικοί νόσοι» σημειώνει ο καθηγητής και συμπληρώνει. Σύμφωνα με το ιατρικό κριτήριο, επαγγελματική νόσος είναι κάθε νόσος ή παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται στον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ασφαλιστικό κριτήριο έχουμε 4-10 εκ. περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών, παγκοσμίως τονίζει ο κ. Ραχιώτης. Ωστόσο, όπως αναφέρει, από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπονήσει καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τομέα «της υγείας και ασφάλειας της εργασίας» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ο καθηγητής επεσήμανε την κατακόρυφη επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 7 έτη, τα έτη της οικονομικής κρίσης όπως συνηθίζεται να τα περιγράφουμε και όπως είπε, η επιδείνωση αυτή, οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που έχουν εξουθενώσει κάθε εργαζόμενο.
Επιπροσθέτως, όπως τόνισε ο καθηγητής, οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει σημαντικά τα όποια κονδύλια είχαν για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και ο λόγος είναι η μείωση των εξόδων τους ενώ, δίνοντας ένα παράδειγμα για τα κόστη για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στις ΗΠΑ το 2007 το κόστος για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας ήταν 250 δισ. δολάρια. Τέλος, συμπλήρωσε ότι στο αρνητικό αυτό πρόσημο έρχονται να προστεθούν και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας οι οποίοι έχουν δυστυχώς ατονήσει.