Αντίδραση Παπουτσή για την παραίτηση Νέζη

«Η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους απεμπλοκής από κυβερνητικές παρεμβάσεις»
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 15:54
A- A A+

Την ανάγκη και υποχρέωση που προκύπτει από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, για λειτουργία της ΔΕΗ σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και πλήρους απεμπλοκής από κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις που θίγουν την επιχειρηματική αξιοπιστία της επιχείρησης και το δημόσιο συμφέρον, υπογράμμισε σε δηλώσεις του με αφορμή την παραίτηση Νέζη από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρηστος Παπουτσής.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπουτσής. «Αποδέχεται και καλύπτει τον τρόπο λειτουργίας και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της ΔΕΗ. Α.Ε., ο οποίος άλλοτε εμφανιζόμενος σε ρόλο “Επιθεωρητή Κλουζώ” προστρέχει στη Δικαιοσύνη, και άλλοτε αυτοπροσδιοριζόμενος ως μονοπρόσωπη διοίκηση, παρακάμπτει κάθε νομικά και δεοντολογικά επιβεβλημένη διαδικασία διοικητικής λειτουργίας, ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και του βασικού μετόχου που είναι το ελληνικό Δημόσιο.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική του εξαναγκασμού σε παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών που ακολουθεί συστηματικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της διοίκησης και των εποπτευομένων Οργανισμών, αποτελούν εξαιρετικά αρνητική σηματοδότηση για το οικονομικό περιβάλλον, την αγορά και το διεθνές επενδυτικό κοινό», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει :

«Δημιουργούνται ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, των μετόχων, των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΔΕΗ Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας επιβάλλει νέους κανόνες στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και προσδιορίζει επακριβώς τις προϋποθέσεις διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, παρέπεμψε σχετικά στις ανακοινώσεις του κ. Σιούφα και του κ. Παλαιοκρασσά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή