Η Μέι επιμένει στην πρόσκλησή της στον Τραμπ

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 18:44
UPD:18:50
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Η άρνηση της Βρετανής πρωθυπουργού να καταδικάσει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε αυστηρές επικρίσεις (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στη χώρα, έγινε γνωστό από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων για την προγραμματισμένη επίσκεψη.

Πολλοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων στελεχών του κόμματός της, επισημαίνουν ότι μια επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους, με τιμητικές εκδηλώσεις ακόμα κι από τη βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας, θα ήταν ανάρμοστη μετά το αμφιλεγόμενο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες, την ώρα μάλιστα που μια διαδικτυακή λίστα υπογραφών είχε ήδη συγκεντρώσει, ως το μεσημέρι, 1,3 εκατ. υπογραφές.

«Για να είμαστε σαφείς, η πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκληση που είχε απευθύνει η βασίλισσα κι ήταν πολύ ευτυχής που το έκανε αυτό. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις στενότερες συμμάχους αυτής της χώρας κι ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ αργότερα φέτος», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές

Αρχικά, η άρνηση της Βρετανής πρωθυπουργού να καταδικάσει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε αυστηρές επικρίσεις.

Το γεγονός ότι στη Μ. Βρετανία αναγνωρίστηκε έκτοτε μια εξαίρεση για τους πολιτογραφημένους υπηκόους της και τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει ο σάλος. Πόσο μάλλον όταν συνεχίζεται η σύγχυση καθώς στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ παραμένει αναρτημένη μια αντίθετη οδηγία.

Το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα ζήτησαν την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης. Όλοι τους αναθάρρησαν από την επιτυχία που έχει σημειώσει η συμμετοχή στη λίστα με τις υπογραφές, που είχε αναρτηθεί πριν από το διάταγμα έχοντας λάβει έως το Σάββατο μόλις 60 υπογραφές, όμως σύντομα ξεπέρασε τις 100.000 υπογραφές, γεγονός που σημαίνει ότι θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή