Ιερά κρίση

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 18:41

A- A A+

Ο Αγιος Αυγουστίνος έλεγε ότι ο καλός χριστιανός οφείλει να αποφεύγει το μαθηματικό, καθώς έχει συμβόλαιο με το διάβολο. Δε γνωρίζουμε τω καιρώ εκείνω τις μεταφυσικές -και μη- συναλλαγές όσων εντρυφούσαν στη σφαίρα των αριθμών, αλλά στους πονηρούς καιρούς που ζούμε οι υποψίες για δοσοληψίες αρχιερέων επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Τα ανώτερα μαθηματικά οδηγούνται στη θεωρία του χάους. Οπως και τα πιο ψηλά αξιώματα -και μαθηματικός όρος για αυταπόδεικτη αρχή- της Εκκλησίας. Τα εκκλησιαστικά παρατράγουδα δεν άρχισαν μία ωραία πρωία. «Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν». (Αξιον Εστί)

Οταν υψώνεις το λάβαρο της αρετής, οφείλεις τουλάχιστον να έχεις ίχνη ηθικής. Η για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, «Ας ζουν στους αντίποδες της ηθικής, κι ας έχουν ήθος». H διείσδυση της διαφθοράς παντού δεν θεμελιώνει άλλοθι. Η ηγεσία του θεσμού οφείλει να πείσει ότι ειλικρινώς πραγματώνει την εξυγίανση, και εισάγει διαδικασίες αποτρεπτικές της επανάληψης ανίερων δράσεων.

*Στη φωτογραφία «Αγγελος», Ακρυλλικό σε πανί, του Γιάννη Μόραλη

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή