Δικαστικές ενώσεις: Ανεξέλεγκτη εισβολή των ΜΜΕ στην ιδιωτική ζωή

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 19:49
A- A A+

Τα προεδρεία των πέντε δικαστικών Ενώσεων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για τα διαδραματιζόμενα το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αχ. Ζήσης, αφού ζήτησε «σε βάθος και με ταχύτητα έρευνα, ώστε οι υπαίτιοι - επίορκοι δικαστές και εισαγγελείς να αποβληθούν από το δικαστικό σώμα», και αναγνώρισε ότι η δημοσιογραφική έρευνα συνέβαλε στην ανάδειξη των νοσηρών αυτών φαινομένων, στηλίτευσε «το μπαράζ από τηλεοπτικές εκπομπές, που στηρίζονται κατά κανόνα σε μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις, που έχουν γίνει παράνομα και χρησιμοποιούνται επίσης παράνομα», «οικειοποιούνται σε μεγάλο βαθμό εισαγγελικά και πειθαρχικά καθήκοντα και τείνουν να δημιουργήσουν οργουελικό και εν τέλει τρομοκρατικό κλίμα... Καταπατούνται βάναυσα και απροσχημάτιστα οι διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι διατάξεις για τα εγκλήματα κατά της τιμής κ.λπ., χωρίς μέχρι τώρα οι εισαγγελικές αρχές να προβαίνουν στις οικείες διώξεις εναντίον τους... Οι εκπομπές αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία εχθρικής ψυχολογίας στο κοινό έναντι των δικαστών, την αμφισβήτηση του ρόλου της Δικαιοσύνης ως θεσμού και εν τέλει την πλήρη απαξίωσή της... Εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι στόχος των ανωτέρω εκπομπών είναι η απόπειρα χειραγώγησης των δικαστών και των αποφάσεών τους».

Και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σωτήρης Μπάγιας, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική έρευνα και τόνισε «Υπάρχουν νομικά και ηθικά όρια στα μέσα που χρησιμοποιεί». Υπάρχει η επίκληση της αποκάλυψης ειδεχθών εγκλημάτων που άλλως θα παρέμεναν στο σκοτάδι. Επιχείρημα που όταν είναι βάσιμο, πράγματι δημιουργεί έδαφος για συζήτηση και προβληματισμό.

Κατά συνέπεια, υπάρχει άμεση ανάγκη αυστηρού καθορισμού του σημείου ισορρόπησης, ώστε και οι εισαγγελικές αρχές να γνωρίζουν με σαφήνεια το πεδίο λειτουργικής δράσης τους και να επεμβαίνουν -όποτε απαιτείται- χωρίς δισταγμούς, αλλά και χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι καταργούν την δημοσιογραφική έρευνα και μάλιστα ότι παρακωλύουν την αποκάλυψη εγκληματικών πράξεων».

Προτεινόμενα για εσάς