Πρόταση για πολιτικό όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 15:03
A- A A+

Πρόταση για ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του προέδρου της Βουλής και όχι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Ηρακλείου Στ. Ματζαπετάκη.

Με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και με αφορμή την ορκωμοσία του κ. Κάρολου Παπούλια στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στις 12 Μαρτίου, οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Κατά τα ειωθότα, τον Πρόεδρο ορκίζει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εκφράζουμε την άποψη και προτείνουμε, η ορκωμοσία να γίνεται ενώπιον του Προέδρου της Βουλής. Αυτό αρμόζει περισσότερο με τις διατάξεις του Συντάγματος και το δημοκρατικό πνεύμα.

Εάν όμως αυτό δεν γίνει, για διάφορους λόγους, και επειδή ασφαλώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και Πρόεδρος πάσης Ελλάδος, καθώς και επίσης, η Εκκλησία της Κρήτης είναι αυτοκέφαλη, η δε Δωδεκάνησου δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία κατά πλεονασμό φέρει τον τίτλο «και πάσης Ελλάδος», χωρίς στην ουσία να είναι, προτείνουμε μια δεύτερη θέση: Στην ορκωμοσία, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να παρίστανται και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Κρήτης και Δωδεκανήσου. Νομίζουμε ότι αυτό είναι το ορθόν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή