Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών απέστειλε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία. Η είδηση μεταδόθηκε από το CNN Turk.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αρνούμενοι ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Έκτοτε, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι αν διωχθούν στην Τουρκία, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και κινδυνεύουν να δεχθούν βασανιστήρια.
Η Άγκυρα ζητούσε μετ' επιτάσεως την έκδοσή τους. Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για το ποινικό μέλλον των οκτώ αξιωματικών είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Για αυτό και τελικά για την τύχη τους κλήθηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πριν από την έκδοση της απόφασης, πάντως, τρεις αντεισαγγελείς του Α.Π. είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης και των οκτώ, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Οργισμένη η Άγκυρα, επαναξιολογεί τις διμερείς σχέσεις
Η δικαστική απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, που αρχικά εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους και σήμερα προχώρησε στο νέο αίτημα έκδοσης.
Έντονη ήταν αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
«Οι επιπτώσεις της απόφασης -που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια- στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, θα αξιολογηθούν διεξοδικά», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ακόμη υποστήριξε ότι «για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει επιτρέψει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στελέχη του DHKP/C και του ΡΚΚ που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια.