Μικρά κείμενα, μεγάλες φιλοδοξίες

Εικοσασέλιδη δωρεάν εφημερίδα
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 18:42

A- A A+

Η αίθουσα σύνταξης βρίσκεται στον τρίτο όροφο ενός πύργου στην επιχειρηματική ζώνη της Μαδρίτης. Εκατό νεαροί δημοσιογράφοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια, δουλεύουν πυρετωδώς για την έκδοση της εφημερίδας Qu?! (που σημαίνει «Τι»), μιας εφημερίδα σε σχήμα ταμπλόιντ, με 20 σελίδες (από τις οποίες η τελευταία φιλοξενεί πάντα μια διαφήμιση), μεγάλες φωτογραφίες, πολύ χρώμα και μικρά κείμενα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου, κάνει 12 περιφερειακές εκδόσεις κάθε μέρα, διατίθεται δωρεάν και δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Τιράζ: ένα εκατομμύριο φύλλα.

«Οσα η Εl Pais, η Εl Μundo και η ABC μαζί», δηλαδή οι τρεις μεγαλύτερες ισπανικές εφημερίδες, λέει ο Αντόνιο Ολιβιέ, ένας από τους τρεις αρχισυντάκτες. Και δύο φορές περισσότερα από την «20 Minutes» και τη «Metro», τους δύο ανταγωνιστές της στο πεδίο των δωρεάν εφημερίδων.

Πίσω από το εκδοτικό αυτό εγχείρημα, βρίσκεται η απόφαση του εκδοτικού ομίλου Recoletos (εκδίδει τη μεγάλης κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα Marca και την οικονομική εφημερίδα Expansion) να εισέλθει στο χώρο του καθημερινού πολιτικού Τύπου εθνικής εμβέλειας.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες του ανταγωνισμού με τις μεγάλες πολιτικές εφημερίδες, επέλεξε το πεδίο των δωρεάν εφημερίδων. Εχει άλλωστε εμπειρία στο χώρο, καθώς εκδίδει εδώ και δέκα χρόνια διάφορες δωρεάν εφημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος (μία για τους φοιτητές, μία για τους γιατρούς, μία για τις επικοινωνίες).

Ο Αντόνιο Ολιβιέ αρνείται ότι η Qu?! είναι μια ακόμη δωρεάν εφημερίδα. «Οι δωρεάν εφημερίδες αποτελούν συνήθως μια μίνι εκδοχή των μεγάλων εφημερίδων», λέει στον ανταποκριτή της Liberation. «Εμείς χρησιμοποιούμε πολύ λίγο τα πρακτορεία ειδήσεων. Τις περισσότερες πληροφορίες τις αναζητούμε στην πηγή τους. Τα κείμενα είναι μικρά, αυτό είναι αλήθεια, πολλές φορές όμως πρέπει να περάσουμε τρεις ώρες στο τηλέφωνο για να γράψουμε δέκα γραμμές».

Η εφημερίδα έχει ήδη δημοσιεύσει αποκλειστικές συνεντεύξεις με μεγάλες προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος, ενώ οι πολιτικοί παίρνουν όλο και πιο συχνά τηλέφωνο για να στείλουν κάποιο άρθρο. Πρόκειται για μια πραγματική επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πολιτικές ειδήσεις απουσιάζουν σχεδόν εντελώς από τις σελίδες της εφημερίδας. Στις εσωτερικές σελίδες, πέρα από τον σκληρό πυρήνα τοπικών ειδήσεων, βρίσκει κανείς διάφορα ετερόκλιτα θέματα: την υγεία του Πάπα, ένα υποβρύχιο στο Γιβραλτάρ, τον ναρκισσισμό όπως τον βλέπει ένας ψυχολόγος.

Οι εκδότες του Qu?!, ομολογούν ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. Μπορεί το Qu?! να απειλήσει πραγματικά τις μεγάλες εφημερίδες; «Δεν το νομίζω», απαντά ο Αντόνιο Ολιβιέ. «Δεν κυκλοφορούμε στο ίδιο μήκος κύματος. Πιστεύω πως παίζουμε συμπληρωματικό ρόλο, αυτό είναι όλο».

Πηγές: ΑΠΕ, Liberation

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή