Τέσσερις μήνες μετά την έκκληση για στήριξη της ανάπτυξης που διατυπώθηκε στην Αθήνα, οι ηγέτες των επτά χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθούν το Σάββατο στη Λισαβόνα για να συντονιστούν πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε.
Άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη εν αναμονή κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία, τη Γαλλία και μετά στη Γερμανία, το σοκ του Brexit και η χαριστική βολή της ανόδου στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ: αυτή τη μίνι σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε ιδιαίτερα βαρύ πλαίσιο.
Παρόλο που η πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ρωγμές στην Ευρώπη συγκροτώντας ένα μέτωπο των χωρών του νότου.
«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ενόψει του Brexit», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή.
Στόχος είναι «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των συνόδων κορυφής της Ε.Ε. που προβλέπονται για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα, όπου θα εξετασθεί το μέλλον της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.
Στο μενού της «συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ» θα περιληφθούν η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, καθώς και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που κρίνεται ατελής.
Στη σύνοδο θα λάβει για πρώτη φορά μέρος ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κατά την προηγούμενη σύνοδο ήταν υπηρεσιακός, μην έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο