Γαλλία: Τηλεμαχία Αμόν - Βαλς για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 16:11
UPD:16:13
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Οι δύο «μονομάχοι» για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία, αμφότεροι στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν, θα συγκρουστούν το βράδυ σε τηλεμαχία, εν μέσω εντάσεων, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας.

Φαβορί των εκλογών μέχρι στιγμής είναι οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς (Φρανσουά Φιγιόν) και της Ακροδεξιάς (Μαρίν Λεπέν), με την Κεντροαριστερά να μένει εκτός νυμφώνος.

Όποιος από τους δύο κι αν αναδειχθεί νικητής κατά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, την Κυριακή, κινδυνεύει να βρεθεί επίσης και πίσω από τον ανεξάρτητο κεντρώο (προερχόμενο από την Κεντροαριστερά) Εμανουέλ Μακρόν και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, όπως δείχνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στις προκριματικές, ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, ξεκινά με ένα καθαρό ντεζαβαντάζ απέναντι στον τέως υπουργό Παιδείας του: ο κ. Αμόν, ο οποίος προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και επικρίνει με σφοδρότητα την οικονομικά φιλελεύθερη πολιτική του αντιπάλου του, τον κέρδισε με διαφορά πέντε μονάδων (36% έναντι 31%) στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή. Έκτοτε, και μετά τη στήριξη που προσέφεραν στον κ. Αμόν πολλά στελέχη του κόμματος, οι τόνοι έχουν ανέβει.

«Πρέπει να τελειώνουμε με τις παλιές συνταγές και τις παλιές πολιτικές», υποστηρίζει ο 49χρονος πολιτικός, ενώ ο 54χρονος Μ. Βαλς καλεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ της «σίγουρης ήττας» - εάν προτιμήσουν για υποψήφιο τον αντίπαλό του - και της «πιθανής νίκης», αν ψηφίσουν τον ίδιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή