Παρατάσσουν τρακτέρ και συσκέπτονται οι αγρότες στη Μακεδονία

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 10:15
UPD:16:48
INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

A- A A+

Στην τελική ευθεία για δυναμικές κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχουν εισέλθει οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Στην Κεντρική Μακεδονία η αρμόδια 18μελής συντονιστική επιτροπή αποφάσισε από σήμερα να ξεκινήσει την παράταξη τρακτέρ σε κομβικά σημεία, ώστε ουσιαστικά να γίνει καταμέτρηση δυνάμεων και να διαπιστωθεί εάν «βγαίνει το σχέδιο κινητοποίησης που έχουν οργανώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει το τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και να σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Την τελική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει επίσημα πια και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, θα τη λάβουν την Παρασκευή 27/1, στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς, όπου ήδη άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν βγάλει τα τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στις κεντρικές πλατείες.

Σε ετοιμότητα φαίνεται ότι είναι οι αγρότες σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς και Δερβένι. Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, από σήμερα κιόλας, θα συγκεντρώνονται τρακτέρ από όλο τον νομό Χαλκιδικής στους Μύλους Ευγενίου, στην Τρίγλια.

Γενική συνέλευση έχουν σήμερα το απόγευμα και αγρότες στην Πέλλα, όπου τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας θα ενημερώσουν για τα μελλούμενα.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί για το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), αποφάσισαν στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση, να συνεχίσουν την ενημέρωση του κόσμου τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή, στις 18:00.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι και αύριο να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, για να συμπληρώσει ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».

Στις Σέρρες δόθηκε το σήμα και, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, θα μαζεύονται τα τρακτέρ στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκόνα. «Δεν αποκλείεται κάποια τρακτέρ να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία» εκτίμησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά, πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρη Μόσχο, σήμερα το βράδυ έχουν τη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Καστοριά και την προσεχή Παρασκευή, στις 16:30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή