Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση του κράτους και μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αθήνα με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησε επί της ουσίας στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει από τώρα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Είχε προηγηθεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι η Αθήνα θα ψηφίσει μόνο των μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων για μια περίοδο που μένει να αποφασισθεί η χρονική της διάρκεια. Κι αυτό σε αντάλλαγμα μιας συμφωνίας «πακέτο» που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη μετά το τέλος του προγράμματος, γεγονός που κατά το Μαξίμου θα «φωτογραφίζει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ώστε ο Μ. Ντράγκι και η ΕΚΤ να βάλουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας θέλουν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ αύριο, εκτός από την Ελληνική πρόταση που θα κομίσει στο Συμβούλιο, να γίνεται αποδέκτης πρότασης των δανειστών σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης), τη μείωση του αφορολόγητου (με ρήτρα αναίρεσης αν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα) και φυσικά τα μέτρα που απομένουν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μέτρα δηλαδή που ζητά εδώ και πολύ καιρό το ΔΝΤ ώστε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και που στο μέτρο που έχουν βάση τα εν λόγω δημοσιεύματα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση Σόιμπλε - Λανγκάρντ στο Νταβός.