Το Πρωτόκολλο του Κιότο που τέθηκε σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου, μάς υπενθύμισε ότι το ενεργειακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του, μεταξύ άλλων, στη διατάραξη του κλίματος, θα αποτελέσουν βασική πρόκληση τις επόμενες δεκαετίες. Οι ειδικοί λίγο-πολύ συμφωνούν ότι η ενεργειακή κατάρρευση λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου ή η δραματική κλιματολογική αλλαγή απέχουν ακόμα τουλάχιστον 40 χρόνια.
Εχει δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Ομως στην πραγματικότητα, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, το πρόβλημα δεν έχει σύνορα.
Είναι σίγουρο ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθήσουν το μονοπάτι ανάπτυξης των ήδη αναπτυγμένων, ο πλανήτης θα «πνιγεί» στο διοξείδιο του άνθρακα και στα άλλα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα.
Η μίμηση του οικονομικού μοντέλου της Δύσης και του Βορρά από το Νότο και την Ανατολή, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη πληθυσμιακή ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες, θα οδηγήσει σε έκρηξη κυκλοφορίας των ρυπογόνων οχημάτων.
Γύρω στο 2025 αναμένεται ότι ο όγκος κυκλοφορίας των οχημάτων στο Νότο θα ξεπεράσει αυτόν του Βορρά και μέχρι το 2060 θα φθάσει το 70% της συνολικής παγκόσμιας κυκλοφορίας.
Η οικονομική δραστηριότητα ανταγωνίζεται πλέον τις ίδιες τις δυνάμεις της φύσης.
Με τους τωρινούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση είναι πιθανό να διπλασιαθεί σε 50 χρόνια. Ανάλογα με το αν οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στα αποδεδειγμένα ή εκτιμώμενα κοιτάσματα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ουράνιο αναμένεται να εξαντληθούν σε 40 έως 120 χρόνια από τώρα. Ο άνθρακας μπορεί να διαρκέσει από 220 έως 850 χρόνια, αλλά ο άνθρακας είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άρα δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν.
Κι επειδή είναι ανέφικτο να αναπροσανατολίσουμε την παγκόσμια οικονομία σε μια βραδύτερη τάση ανάπτυξης, με μηδενικό ή και με αρνητικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τελικά είτε ο ήλιος είτε το πολλά υποσχόμενο υδρογόνο μπορεί να δώσουν μια οριστική ανανεώσιμη λύση που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.
Η Γη παίρνει από τον Ηλιο 13.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση η ανθρωπότητα καταναλώνει. Ο Ηλιος σε μόλις ένα εκατομμυριοστό του δετερολέπτου ακτινοβολεί τόση ενέργεια όση η ανθρωπότητα παράγει σε ένα χρόνο. Επιπλέον λάμπει επί 4,5 δισ. χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει για άλλα τόσα. Αν μπορούσαμε να «τιθασεύσουμε» ένα μικρό μέρος από αυτή την ενέργεια, όλα θα ήταν διαφορετικά.
Τι εννοούμε με την τιθάσευση; Σχεδόν όλη η ενέργεια που ακτινοβολεί ο ήλιος χάνεται στο διάστημα. Αρα, πρέπει να πάμε εμείς στο διάστημα και να «συλλάβουμε» εκεί την ηλιακή ενέργεια. Εξάλλου, επειδή στο διάστημα δεν υπάρχει ατμόσφαιρα να φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου, η ηλιακή ενέργεια οκταπλασιάζεται.
Η NASA ήδη εγκαινίασε τη διαστημική τεχνολογία ηλιακής ενέργειας αρχίζοντας τη σχεδίαση ηλιακών σταθμών σε τροχιά που θα μπορούν να παράγουν ακόμα και GigaWatt ο καθένας.
Προς το παρόν αρκούμαστε στα φωτοβολταϊκά τόξα και τους ηλιακούς συλλέκτες.
Πηγή: Le Monde Diplomatique