Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 21:36
A- A A+

Η Ελλάδα σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, την οποία το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο. Σημειώνεται πάντως ότι μερικά μέλη της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας υπέπεσαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις παράνομων μεταναστών και αθίγγανων.

Αναφέρεται ότι μερικοί ηγέτες μειονοτικών θρησκειών εκφράζουν δυσφορία για την ύπαρξη διακρίσεων, αλλά άλλοι διαπίστωσαν γενικά μια βελτίωση της ανοχής της πολιτείας. Επισημαίνεται επίσης ότι παρά την υπερψήφιση από την ελληνική βουλή νόμου για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, το σχετικό αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας δεν έχει υλοποιηθεί και ως χώροι προσευχής χρησιμοποιούνται ανεπίσημα τζαμιά.

Αναφέρονται επίσης κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον Αλβανών και η παράνομη διακίνηση γυναικών για πορνεία, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται πάντως η κυβερνητική κινητοποίηση για την πάταξη των φαινομένων αυτών.

Επισημαίνεται, δε, η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, και των επιστημών.

Στo τμήμα για την αυθαίρετη αφαίρεση ζωής αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική δολοφονία, αλλά ένας συνοριακός φρουρός σκότωσε έναν Αλβανό, που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Ως θετική εξέλιξη τονίζεται το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, στρατιωτικό δικαστήριο στην Θεσσαλονίκη καταδίκασε πρώην στρατιώτη ο οποίος το 2002 είχε πυροβολήσει και τραυματίσει έναν ηλικιωμένο Αλβανό στα σύνορα.

Μνημονεύεται επίσης η καταδίκη σε 25ετή ποινή φυλάκισης τεσσάρων μελών του ΕΛΑ και η εκδίκαση της εφέσεως τον Δεκέμβριο 2005 των 15 μελών της «17 Νοέμβρη».

Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, όπως και νομικοί περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια στην θρησκευτική ελευθερία.

Στο τμήμα περί ελευθερίας του Τύπου τονίζεται η ανεξαρτησία των ΜΜΕ που εκφράζουν πλήθος απόψεων με ελάχιστους κυβερνητικούς περιορισμούς. Τηλεοπτικά προγράμματα στην τουρκική γλώσσα προβάλλονται στην Θράκη, ενώ εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες δημοσιεύουν ελευθέρα υλικό στην μητρική τους γλώσσα.

Ελληνας εκδότης και αυστριακός σκιτσογράφος επρόκειτο να προσαχθούν σε δίκη για βλασφημία τον Ιανουάριο 2005, ενώ τον περασμένο Ιούλιο η αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού σλαβόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού.

Αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός, ιδίως στον Τύπο που δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και των Εβραίων, καθώς και βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων, αλλά η κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα αυτές τις πράξεις. Ο «ΛΑΟΣ» χαρακτηρίζεται ακροδεξιό κόμμα που χρησιμοποιεί σφοδρό εθνικισμό, αντισημιτισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μουσουλμανικής μειονότητας κι όχι εθνοτικών μειονοτήτων, ιδίως των Σλαβόφωνων, μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή