Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 09:51
A- A A+

Η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για απόλυση 22 αρχι-αεροσυνοδών και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στις συντεχνίες των υπαλλήλων οι οποίες κατήλθαν σε απεργία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διακίνηση των επιβατών, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων που ισχύει από σήμερα και οι δηλώσεις Βρετανών Εργατικών Βουλευτών για τις σχέσεις της χώρας τους με την Κύπρο.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δυναμίτης'' γράφει ότι "άναψε το φυτίλι" η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών απολύοντας χθες, χωρίς προειδοποίηση, 22 αρχι-αεροσυνοδούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τον ερχόμενο μήνα ''με τις ευλογίες του Προεδρικού'' θα γίνουν άλλες 150 απολύσεις από άλλα τμήματα των ΚΑ και θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για εξοικονόμηση χρημάτων. Αλλού γράφει ότι σήμερα μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι πανέτοιμο να εφαρμόσει το νέο σύστημα τιμολόγησης ωστόσο οι εισαγωγείς φαρμάκων υποστηρίζουν ότι μάλλον θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Τα φαντάσματα του Τσαουσέσκου στις ΚΑ'' γράφει ότι ραγδαίες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες αναμένονται σήμερα στις Κυπριακές Αερογραμμές με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να συνέρχεται εκτάκτως το πρωί για να αποφασίσει αντίμετρα για την απεργία που κήρυξαν χθες οι αεροσυνοδοί για συμπαράσταση προς τους απολυθέντες συναδέλφους τους. Αλλού γράφει ότι Βρετανοί Εργατικοί Βουλευτές οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο εξέφρασαν λύπη για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και της Κύπρου αυτήν την περίοδο δεν είναι καλές.

Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Επικίνδυνες αναταράξεις'' γράφει ότι αυτό που όλοι απεύχονταν στις ΚΑ τελικά δεν αποφεύχθηκε. Από χθες οι αεροσυνοδοί μέλη της ΣΥΠΚΚΑ απεργούν σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυθέντες αρχι-αεροσυνοδούς, ενώ οι πιλότοι της ΠΑΣΥΠΙ συμπαρίστανται εμπράκτως δηλώνοντας ότι τα μέλη της συντεχνίας δεν θα περνούν τις γραμμές των απεργών συναδέλφων τους. Αλλού γράφει ότι νέα δραστική μείωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητείται έντονα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εν αναμονή και της σχετικής έκθεσης που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιούνιο. Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν αναγκαία τη μείωση, ακόμη και κατά το ήμισυ, του αριθμού των κυανόκρανων που σταθμεύουν στην Κύπρο.

''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Εξαφανίστηκε το Ταμείο Προνοίας'' γράφει ότι το ποσό των 324 χιλιάδων λιρών λείπει από το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της εταιρείας Hellenic Copper Mines Ltd που δραστηριοποιείτο στο μεταλλείο Σκουριώτισσας. Ο έφορος του Ταμείου, προστίθεται, καταχώρησε ποινική αγωγή εναντίον του προέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Λοϊζίδη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε χθες υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ύστερα από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ενωρίτερα είχε συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ και Πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Θράσου: Κάνε πίσω Λοϊζίδη'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών είναι έτοιμος να κάνει πίσω και να αποσύρει τις απολύσεις των 22 αρχι-αεροσυνοδών, αν σήμερα το Υπουργείο Εργασίας του υποδείξει ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε δεν συμβαδίζουν με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Αλλού γράφει ότι πρόταση πυροτέχνημα με στόχο να παγιδεύσει τη Λευκωσία υπέβαλε χθες τη νύκτα η Κομισιόν εμμένοντας ουσιαστικά στην έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ΕΕ - Τουρκοκυπρίων, το οποίο προϋποθέτει το άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών της Κύπρου.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Απεργιακές αναταράξεις'' γράφει ότι με φόντο τις νέες ζημιές - μαμούθ ύψους 33,5 εκατ. λιρών (κατά 12,5 εκ. περισσότερα από το 2003) που ανακοινώθηκαν επίσημα το 2004, οι Κυπριακές Αερογραμμές εισέρχονται σε νέα εργασιακή κρίση. Η απόφαση του ΔΣ να προχωρήσει στην κατάργηση της θέσης των αρχι-αεροσυνοδών και να επιδώσει επιστολές απόλυσης σε 22 αεροσυνοδούς με αυτό το αξίωμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στις συντεχνίες τέσσερις εκ των οποίων κάλεσαν τα μέλή τους σε απεργιακά μέτρα διαρκείας από χθες. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι πίσω από την υπόθεση των μεγάλων ποσοτήτων πλαστών ευρώ που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό κρύβεται ο Τ/Κ που αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές για τον τριπλό φόνο του Τ/Κ επιχειρηματία, της γυναίκας και της θυγατέρας τους.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η πίεση γκρεμίζει το Υπουργικό του Λιβάνου'' γράφει ότι η υποστηριζόμενη από τη Συρία κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε χθες σε μια απόφαση έκπληξη, η οποία χαιρετίστηκε από χιλιάδες κόσμου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού και ζήτησαν απόσυρση των συριακών στρατευμάτων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ κάλεσε μέσω του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιντ την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η ισχύς της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ένας όρος για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή