Θεόκλητος: Είπα την αλήθεια στον Αρειο Πάγο

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 16:53
UPD:17:27
A- A A+

Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος -έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η παραίτησή του- παρείχε σήμερα εξηγήσεις στον επιθεωρητή Χ. Μπαλτά, για ψευδή δήλωση διεύθυνσης προκειμένου να εκδικαστεί υπόθεσή του στον Πειραιά, καθώς και για όσα γνωρίζει σχετικά με τις δραστηριότητες του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη.

Κατά την έξοδό του από το γραφείο του Αρεοπαγίτη δήλωσε: "Ηρθα σήμερα στον Αρειο Πάγο για να πω την αλήθεια. Και αυτό είπα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο".

Ο Θεόκλητος, φέρεται να δήλωσε ότι γνωρίσθηκε με τον Γιοσάκη προ εικοσαετίας, παραδέχθηκε, ότι τον είχε βοηθήσει σε δίκες που είχε στον Πειραιά με τον πρώην Θεσσαλιώτιδος για να τον υποχρεώσει και να τον αναγκάσει να τον προτείνει στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τον Θεόκλητο, ο Γιοσάκης χρησιμοποίησε, για να πετύχει το σκοπό του ακόμη και πολιτικούς (της Β' Αθηνών), αλλά και ανώτατους δικαστικούς, για τους οποίους διοργάνωνε ταξίδια στο Ντουμπάι και το Λουγκάνο.

«Ο,τι είμαι το οφείλω εις Εκείνον. Του είμαι δια βίου ευγνώμων», αναφέρει για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο κείμενο της παραιτήσεώς του ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, «αναλαμβάνων παραλλήλως και τας ευθύνας μου, διότι άνευ δόλου και υστεροβουλίας εισηγήθην για την αξιοποίησιν συγκεκριμένου κληρικού, ώστε να μην χρεωθή εις τον Μακαριώτατον, έστω και παραμικρά υπόνοια περί σχέσεως του με "άδηλα" κέντρα».

Ευθύνες στον αρχιεπίσκοπο για τα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία καταλογίζει, ωστόσο, το 54,1% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση της Κ-Research για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά για το αν πρέπει ή όχι να παραιτηθεί. Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στα «Νέα» ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός επαναλαμβάνει, πως η μόνη λύση για να επέλθει η κάθαρση στην εκκλησία είναι η παραίτηση του αρχιεπισκόπου και ο πιο κατάλληλος να τον διαδεχθεί είναι ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Στην εφημερίδα «Απογευματινή» δημοσιεύεται επιστολή του Γιοσάκη προς τον κ. Χριστόδουλο, που χρονολογείται από το 1998 και αφορά την εκλογή του νέου μητροπολίτη Κυθήρων.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι εκκλησιαστικό δικαστήριο αποφάσισε καθαίρεση αρχιμανδρίτη, γραμματέα της Συνόδου, με βάση βίντεο με προκλητικό περιεχόμενο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να κληθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία. Η Επιτροπή θα αποφασίσει αν θα στείλει επιστολή προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με την οποία θα της ζητεί να τοποθετηθεί και αν το επιθυμεί να ενημερώσει την Επιτροπή.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο τελών εν αργία Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων δεν παρουσιάστηκε για να δώσει εξηγήσεις, λόγω ασθενείας. Η ΔΙΣ αποφάσισε αγρυπνίες στους μητροπολιτικούς ναούς στις 8 Μαρτίου «για να ξεπεράσουμε όλοι την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την εκκλησία μας και την ελληνική κοινωνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή