Ελλειμμα ελευθερίας του Τύπου και διώξεις κατά δημοσιογράφων και διανοουμένων σημαίνουν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να ενταχθεί στην Ε.Ε., παρά το ότι έχουν γίνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, επισημάνθηκε από την διεθνή οργάνωση συγγραφέων "PEN" δια του εκπροσώπου της Γιουτζίν Σούλγκιν.
Εξήντα τούρκοι συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν στη χρονική αυτή φάση διώξεις ή και έχουν φυλακιστεί.
Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν 15 βιβλία το πρώτο ήμισυ του έτους 2004, επειδή αναφέρονταν στον κυρίαρχο ρόλο των στρατιωτικών στη χώρα ή στις μειονότητες.
«Αν και αποφάσισαν οι τούρκικες αρχές να τροποποιήσουν ορισμένες διατάξεις για να ενταχθούν στην Ε.Ε., ωστόσο δεν άλλαξαν οι νοοτροπίες στη χώρα. Εφόσον αυτό συνεχίζεται, δεν έχει πιθανότητα να αποτελέσει μέλος της Ε.Ε. η Τουρκία», δήλωσε ο κ. Σούλγκιν.
Ο οικονομολόγος Φικρέτ Μπασκάγια κατηγορείται ότι πρόσβαλε τους στρατιωτικούς με τρία άρθρα που έγραψε στην αρχή της περασμένης δεκαετίας και αντιμετωπίζει ποινή τριετούς φυλάκισης. Ο εκδότης Ρατζίπ Ζαρακολού κατηγορείται ότι παρακίνησε στην έξαρση του μίσους επειδή εξέδιδε περιοδικό στο οποίο δημοσιεύονταν κριτικές για την κρατική αντιμετώπιση των Κούρδων. Αν καταδικαστεί θα φυλακιστεί πιθανώς για δύο έτη.
«Αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη επειδή άσκησαν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ή και τρομοκράτες», δήλωσε ο Αλέξις Κρικοριάν, της Διεθνούς Εκθεσης Εκδοτών (IPA), που εδρεύει στη Γενεύη.