Η Βόρεια Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 10:57
A- A A+

Η Βόρεια Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών παγκοσμίως, ενώ η κατανάλωση ναρκωτικών αυξήθηκε στην Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργάνου για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών Ουσιών (OICS), με στοιχεία για το έτος 2004.

«Μολονότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως στις ΗΠΑ η κατανάλωση ναρκωτικών έχει παραμείνει σταθερή από το 2002», η χώρα αυτή παραμένει «η πιο σημαντική αγορά παράνομων ναρκωτικών ουσιών στο κόσμο», τονίζεται στην έκθεση.

Το ποσοστό της τοξικομανίας παραμένει στην χώρα αυτή στο «ανησυχητικό» επίπεδο του 8,2% του πληθυσμού, παρότι «έχει σημειωθεί μία αισθητή μείωση στην κατανάλωση στις τάξεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», προσθέτει το OICS.

Το πρώτο σε κατανάλωση ναρκωτικό στη Βόρειο Αμερική είναι η κάνναβις κι η παραγωγή της έχει φθάσει τους 2.500 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ η καλλιέργειά της έχει αυξηθεί σε επίπεδα «επιδημίας» σε πολλές καναδικές επαρχίες, τονίζεται.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ παραμένουν «μακράν η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο» κι ήταν ο κύριος προορισμός για 590 τόνους του συγκεκριμένου ναρκωτικού που παρήχθησαν στην Νότιο Αμερική και διοχετεύθηκαν στη χώρα μέσω της Καραϊβικής.

Η δε Νότια Αμερική, κύρια περιοχή στην παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, είδε «να αυξάνεται η απόδοση των εσόδων της», παρά τη μείωση της συνολικής επιφάνειας των εδαφών παραγωγής της κοκαΐνης.

Παράλληλα, το OICS εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση του ποσοστού των γυναικών που καταναλώνουν ναρκωτικά στην Κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική και στο Μεξικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή