Διαβάστε αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εφιάλτης από το 1987".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο εφιάλτης του μακρινού 1987 επιστρέφει. Για την ακρίβεια, δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται. Απλώς κατά καιρούς βρισκόταν σε ..καταστολή. Πρόκειται για τον διαχρονικό στόχο των Τούρκων να καταλάβουν το ακριτικό Καστελόριζο, προκειμένου να κόψουν στη μέση την ελληνική ΑΟΖ και να "βάλουν πόδι" στο Αιγαίο αλλά και στον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στο υπέδαφος της περιοχής".
ΕΘΝΟΣ: "Πέντε κινήσεις για να προλάβουν τα μπλόκα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σειρά παρεμβάσεων για τον αγροτικό κόσμου παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να "φρενάρει" τα επικείμενα μπλόκα από δυσαρεστημένους αγρότες. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση επανεξετάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ επισπεύδει μέσω ειδικών προγραμμάτων την καταγραφή και την εκταμίευση αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι γλιτώνουν φόρους από τις λίστες!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "χιλιάδες φορολογούμενοι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, που περιλαμβάνονται στη λίστα -μαμούθ των "65 CD" και στις λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ και εμβασμάτων, για τους οποίους οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν εξέδωσαν και δεν κοινοποίησαν ακόμη εντολές ελέγχου, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων σημαντικού ύψους".
ΕΣΤΙΑ: "Συζήτησις εκτός θέματος. Κατ΄όνομα η προ ημερησίας για τους αγρότες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις οφείλει να παρουσιάσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για την γεωργία και την κτηνοτροφία και να μην στηριχθεί μόνο στον "κοινωνικό αυτοματισμό", από τους πολίτες δηλαδή που αγανακτούν με το καθιερωμένο κλείσιμο δρόμων από τους αγροτοσυνδικαλιστές...
Η ΑΥΓΗ: "Αλλεργία στην πολυφωνία. Αδιαφορία για την τύχη των εργαζομένων στον Τύπο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το κριτήριο της πολιτικής χειραγώγησης του Τύπου είναι το μόνο που συνείχε την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον ΔΟΛ. Μοναδική αγωνία που εξέφρασε ήταν ο "κίνδυνος να χάσει τα αποκλειστικά προνόμια προβολής του ιδίου και των πολιτικών του συμμάχων σε έναν όμιλο που εισήλθε στο φάσμα της εκκαθάρισης".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Σφάζονται στην ποδιά του ΔΟΛ".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "αντιπαράθεση στη Βουλή για την τοποθέτηση του Β. Μουλόπουλου στην ηγεσία του ΔΟΛ. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαμεσολαβήσει για δάνεια με "αέρα" και πρότεινε τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα αφορά το σύνολο του Τύπου, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διακομματική συναίνεση . "Όχι" από τη Ν.Δ. , ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε "ορισμό της διαπλοκής".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ορφανές" αποκρατικοποιήσεις. Χωρίς την παρουσία κυβερνητικών στελεχών οι υπογραφές για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς την παρουσία κυβερνητικών στελεχών ολοκληρώθηκε χθες η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την υπογραφή της πώλησης του 100% των μετοχών στους ιταλικούς σιδηροδρόμους έναντι 45 εκατ. ευρώ Η απουσία της κυβέρνησης από την εν λόγω αποκρατικοποίηση, με την οποία οι φορολογούμενοι αποδεσμεύονται από την υποχρέωση να πληρώνουν τις ζημιές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μαρτυράει την ενοχική στάση και την αντίληψη που συνεχίζει να έχει έναντι των ιδιωτικοποιήσεων".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο ρόλο των μνημονίων και της ΚΑΠ διαχρονικά ως εργαλείων επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος της αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά "με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες" υπογραμμίζοντας πως και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κομμένο και ραμμένο τα μέτρα των λίγων εμποροβιομηχάνων, επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστών μεγαλοαγροτών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την πρόταση του ΚΚΕ, που υπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της φτωχής αγροτιάς όσο και τις μεγάλες ανάγκες του λαού, καλώντας το λαό να την υιοθετήσει".
ΤΑ ΝΕΑ: "Αλήθειες και κραυγές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ. Αν μια γαλακτοβιομηχανία αλλάξει χέρια, ο καταναλωτής θα βρει την επόμενη μέρα στα ράφια το ίδιο γιαούρτι. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις εφημερίδες. Τα συστατικά των προϊόντων της ενημέρωσης-η υπεραξία που τα συνδέει με το κοινό τους για γενιές ολόκληρες- είναι άυλα. Είναι ένα κεφάλαιο αξιακό που το εκφράζουν και το μεταλαμπαδεύουν οι άνθρωποι. Οι δημοσιογράφοι. Έτσι και αυτή η εφημερίδα. Είναι επί δεκαετίες πυλώνας της δημόσιας σφαίρας, επειδή ενσωματώνει και καλλιεργεί ορισμένες αξίες. Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Το προοδευτικό Κέντρο. Τις σταθερές της φιλελεύθερης δημοκρατίας".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Η εποχή των άκρων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι ΗΠΑ δείχνουν να εξελίσσονται στη μεγαλύτερη πηγή διεθνούς αβεβαιότητας. Για πρώτη φορά εκφράζονται ανοιχτά έντονες ανησυχίες ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική ίσως καταστεί "προς πώληση" , ανάλογα με τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου του πλανητάρχη, την ίδια στιγμή που οι 140 χαρακτήρες των tweets του Τραμπ έχουν εξελιχθεί στο ισχυρότερο "έντυπο" μέσο παγκοσμίως"
kontranews: "Με ποιους πρέπει να πάμε; Με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς που είναι 100 χρόνια φίλοι μας και σύμμαχοί μας ή με τους Γερμανούς που 100 χρόνια μας σκοτώνουν και μας ληστεύουν;"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, είναι πλέον ξεπερασμένο, μετά τις κοσμογονικές γεωπολιτικές αλλαγές, που έχει προκαλέσει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με ΔΝΤ ή ....καλό φθινόπωρο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και του Ταμείου μέσα στον Φεβρουάριο, το ελληνικό ζήτημα θα μπει στο "ψυγείο" μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ρεκόρ στον τουρισμό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το "ψυχολογικό" όριο των 30 εκατ. αφίξεων τουριστών φαίνεται πως προσέγγισε το 2016 ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προσωρινά στοιχεία, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τη συνεχιζόμενη εντυπωσιακή άνοδο της αεροπορικής κίνησης η οποία, επίσης κινήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ".
Πηγή: ΑΜΠΕ