Πόλωση στο εσωτερικό και αγωνία για Τραμπ στο εξωτερικό

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 06:56
UPD:06:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν επικίνδυνα χθες στη Βουλή στης διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό, την οποία είχε ζητήσει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τόσο για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, όσο και γενικότερα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ωστόσο, για την πραγματική αιτία για την οποία το πολιτικό θερμόμετρο για μια ακόμη φορά ανέβηκε επικίνδυνα, την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κράτησαν μικρό καλάθι.

Ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του χθες επανέλαβε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση και θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος» καθώς, όπως είπε στη δευτερολογία του, «κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ‘‘ξήλωμα της κάλτσας’’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλοι ‘‘καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαρί’’».

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, μετά και τη δήλωση την Τρίτη του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Αθήνα δέχεται να συζητήσει έναν «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», επιχειρεί να έχει μια πρώτη επαφή με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ (ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται αύριο), ώστε να διαγνώσει τις προθέσεις της για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες πέταξαν για τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Σήμερα θα έχουν μια πρώτη επαφή με τους τέσσερις Έλληνες ομογενείς στο επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής του Αρχιεπισκόπου Β. και Ν. Αμερικής προς τιμήν τους.

Οι δύο υπουργοί θα πιάσουν το νήμα από το σημείο που το άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις αρχές του μηνός όταν και επισκέφτηκε τον «πύργο Τραμπ» στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν.

Μάλιστα, χθες ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και -σύμφωνα με την επίσημη τουλάχιστον ανακοίνωση του Μαξίμου- οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Κυπριακό.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 11:00 με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία λόγω των ανοιχτών θεμάτων με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή