Σε ένα πρόγραμμα της DARPA ονόματι ICARUS (Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems)- το οποίο βασίζεται σε ένα παλαιότερο πρόγραμμα, ονόματι VAPR (Vanishing Programmable Resources)- στηρίζεται το εγχείρημα της εταιρείας Otherlab, σχετικά με τη δημιουργία drones από χαρτόνι για παραδόσεις δεμάτων.
Όπως αναφέρει το New Atlas, τα συστήματα APSARA (Aerial Platform Supporting Resupply Actions) είναι drones από ανθεκτικό χαρτόνι τα οποία μπορούν να αφεθούν από αεροσκάφη όπως τα μεταγωγικά C-17 κατά εκατοντάδες. Όπως λέει στο New Atlas η Σταρ Σίμπσον, hardware developer του προγράμματος, από εκεί και πέρα τα drones πετούν ως ανεμόπτερα σε απόσταση μέχρι και 88 χλμ πριν προσγειωθούν με ακρίβεια και παραδώσουν το φορτίο τους.
«Έχουμε κάνει δοκιμές αφήνοντας τα αεροσκάφη μας από ύψος 304 μέτρων και έχουμε αποδείξει τη δυνατότητά τους να στρίβουν σε συγκεκριμένα σημεία- ορόσημα και να προσγειώνονται σε μικρή απόσταση από μια συγκεκριμένη τοποθεσία» λέει χαρακτηριστικά.
Έχοντας παραδώσει το φορτίο τους, τα βιοδιασπώμενα drones διαλύονται μέσα σε λίγες ημέρες- και από τη στιγμή που δεν διαθέτουν κινητήρες και έλικες, παίρνουν μαζί τους και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, που έχουν προκύψει χάρη στο πρόγραμμα VAPR της DARPA. Η Otherlab δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του κάθε drone, ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι ταυτόχρονα αναλώσιμα και βιοδιασπώμενα.
Όσον αφορά στα φορτία τους, μπορεί να είναι εμβόλια, δείγματα αίματος και άλλα είδη ιατρικού υλικού, με τα αεροσκάφη να προσφέρονται για χρήση σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές ή εμπόλεμες ζώνες. Όπως σημειώνει η Σίμπσον, τα παρόντα μοντέλα μπορούν να μεταφέρουν φορτία ενός κιλού, ενώ θεωρείται ότι είναι δυνατή η επέκταση του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους ώστε να μπορούν να φέρουν φορτίο μέχρι 10 κιλών χωρίς πρόβλημα.