Οι Σουνίτες αναζητούν ρόλο στο Ιράκ

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 17:59

A- A A+

Στην αίθουσα αναμονής του μεγαλοπρεπούς τεμένους Ουμ αλ-Σούρα, στα περίχωρα της Βαγδάτης, δύο ηλικιωμένες και μαυροντυμένες γυναίκες περιμένουν να μάθουν νέα για τους γιους τους, που απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα. Εχουν έρθει σε αυτό το τζαμί επειδή εδώ διαπραγματεύεται κανείς τις ζωές των ομήρων με τις σκοτεινές και απρόσωπες οργανώσεις που έχουν αναλάβει το βάρος του αντάρτικου στο Ιράκ.

Η σχέση ανάμεσα στους σουνίτες ιερωμένους και την εξέγερση είναι μυστηριώδης, γράφει ο Τσαρλς Κλόβερ στους «Financial Times». Αυτή ακριβώς η σχέση, όμως, τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο τέμενος Ουμ αλ-Σούρα. Εδώ ήρθαν τον περασμένο μήνα αμερικανοί διπλωμάτες για να ζητήσουν, ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε, να μην μποϊκοτάρουν οι Σουνίτες τις εκλογές. Αν είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία για να δοθεί τέλος στο αντάρτικο, σε αυτό το τέμενος θα συμφωνηθεί.

Είναι η βάση της Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που είναι η πιο ισχυρή οργάνωση των σουνιτών ιερωμένων στο Ιράκ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο οι Σουνίτες όσο και οι Αμερικανοί αναζητούν τον τελευταίο καιρό μια συμφωνία. Η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων είχε την περασμένη εβδομάδα επαφές με θρησκευτικούς ηγέτες, ελπίζοντας να επιτύχει μια ευρεία συναίνεση και να διαπραγματευθεί στη συνέχεια το τέλος της αμερικανικής κατοχής.

Η Ενωση παίρνει ταυτόχρονα τις αποστάσεις της από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας για παράδειγμα τον αλ-Ζαρκάουι, ηγετικό στέλεχος της αλ-Κάιντα στο Ιράκ.

Η μεσολάβηση της Ενωσης σε διάφορες περιπτώσεις για την απελευθέρωση δυτικών ομήρων έπληξε το κύρος της. «Ολες οι ξένες πρεσβείες άρχισαν να έρχονται σε μας για να πετύχουν την απελευθέρωση των ομήρων τους», λέει ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ομάρ Ραγάμπ αλ-Κουμπάισι. «Κι όλοι σκέφτηκαν ότι αφού μπορούμε και απελευθερώνουμε τους ομήρους, εμείς βρισκόμαστε πίσω από τη σύλληψή τους».

Το βέβαιο είναι ότι η Ενωση θεωρείται σήμερα η μόνη σουνιτική οργάνωση που πρέπει οπωσδήποτε να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Δυτικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν μάλιστα το παράδειγμα του Σιν Φέιν στην Β. Ιρλανδία.

Αλλά ο Κουμπάισι σπεύδει να απορρίψει αυτή τη σύγκριση. «Η ιρακινή αντίσταση δεν είναι ο ΙRA. Αποτελείται από πολλές μικρές οργανώσεις που δεν γνωρίζονται καλά-καλά μεταξύ τους. Δεν υπάρχει κεντρική δομή, ούτε πολιτική εκπροσώπηση. Μερικές φορές μας ακούνε, άλλες όχι. Μερικοί μας ακούνε τη μία μέρα, και την επόμενη κάνουν του κεφαλιού τους».

Ετσι, ενώ η Ενωση συμφωνεί ότι πρέπει να παίξει ένα νέο πολιτικό ρόλο στο Ιράκ, δεν υπάρχει συναίνεση στις τάξεις της για το επόμενο βήμα. Ο μετριοπαθής Σαμαράι, για παράδειγμα, έχει επαφές με σιιτικές οργανώσεις διεκδικώντας συμμετοχή στην επεξεργασία του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον Κουμπάισι, όμως, ο Σαμαράι δεν εκπροσωπεί την Ενωση σε αυτές τις επαφές. «Η Ενωση θα λάβει μέρος στην πολιτική διαδικασία και θα ασκήσει την επιρροή της για να τερματιστεί το αντάρτικο, μόνο όταν οι Αμερικανοί ανακοινώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Ιράκ», τονίζει.

Πηγή: Financial Times * Η φωτογραφία είναι αρχείου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή