Συνάντηση Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της Κροατίας

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 18:35
A- A A+

Με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ivo Sanader, συναντήθηκε σήμερα στο Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες της Βαλκανικής.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε μία σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες όπως υπογράμμισε, είναι σε άριστο επίπεδο. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία, ώστε και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών να φθάσουν στο εξαίρετο επίπεδο που είναι και οι πολιτικες σχέσεις.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κροάτη πρωθυπουργό ο κ. Καρμανλής σημείωσε πως «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, προκειμένου να μετατρέψουμε την περιοχή μας από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπως λεγόταν κάποτε, σε ευρωπαϊκή γειτονιά». «Η Κροατία», συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, «είναι επικεφαλής των χωρών των λεγομένων Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα στάθηκε και στέκεται στο πλευρό της Κροατίας στο δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η θέση μας. Βεβαίως, είναι πάντα αναγκαία η συνεργασία με τα διεθνή Δικαστήρια, ως απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν επίσης, οι εξελίξεις στη Βαλκανική, με έμφαση στο ζήτημα του Κοσόβου.

Μετά το Ζάγκρεμπ, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βελιγράδι, όπου έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την Πρίστινα και την Παρασκευή το πρωί, θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή