Ιακώβου: «Κατάπτυστη» η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο

Διαβλέπει κινητικότητα στο Κυπριακό στα τέλη Απριλίου
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 20:50
A- A A+

Κινητικότητα στο Κυπριακό στο τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου διαβλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

Όπως είπε ο κ. Ιακώβου, από τις επαφές που πραγματοποιούνται με ξένες κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Εθνη, προκύπτει ότι σχεδιάζεται από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποστολή εκπροσώπου του στην Κύπρο για να εκτιμήσει τις θέσεις των δύο πλευρών, εν αναμονή πάντως της ανάδειξης τουρκοκύπριου ηγέτη στις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο, ο κ. Ιακώβου την χαρακτήρισε προκλητική, σημειώνοντας πως είναι γεμάτη ανακρίβειες, εμπάθεια, λανθασμένες θεωρήσεις και σκόπιμες παραπλανήσεις.

«Πολλά από τα θέματα τα οποία εγείρουν οι Αμερικανοί επανειλημμένα και προληπτικά τα είχαμε θέσει εμείς οι ίδιοι και τα είχαμε εξηγήσει. Συνεπώς δεν δικαιολογείται αυτή η έκθεση», είπε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε, η έκθεση έχει στόχο να κακολογήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή κοινότητα και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια ενσυνείδητη προσπάθεια των Αμερικανών για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι τόσο κατάπτυστη, που θα πρέπει να αγνοηθεί εντελώς. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι Αμερικανοί της πρεσβείας στην Κύπρο, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά το θέμα της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την αποδέσμευση του Χρηματοδοτικού Κανονισμού για να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τη βοήθεια των 259 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη.

Ο κ. Ιακώβου επισήμανε ότι αν δεν δεσμευθούν τα χρήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005 και αν δεν εκταμιευθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 2006, τα χρήματα θα χαθούν.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή